{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


RS: I ove godine uvoz pšenice iz Srbije i Hrvatske

F
4.7.2008. u 16:12
0
0
RS: I ove godine uvoz pšenice iz Srbije i Hrvatske
0
RS: I ove godine uvoz pšenice iz Srbije i Hrvatske
Republici Srpskoj (RS) je godišnje za potrebe njenih stanovnika potrebno oko 250.000 tona pšenice i s obzirom da će prosječan prinos pšenice, na kraju žetve, vjerovatno biti između 4 i 5 t/ha, evidetno je da će se ove godine pšenica uvoziti, saopćeno je danas iz Ministarstva poljoprivrede RS-a.
Žitoprerađivači su već počeli da uvoze pšenicu iz Srbije i Hrvatske, a Vlada RS-a je 26. juna donijela odluku da Direkcija za robne rezerve izvrši otkup ovogodišnjeg roda od individualnih poljoprivrednih proizvođača po cijeni od 0.50 KM, bez PDV-a.

Prema informacijama s terena, žitoprerađivači farmerima nude otkupnu cijenu od 43 do 45 feninga po kilogramu pšenice, a slične cijene su i u Federaciji BiH, navodi resorno ministarstvo RS-a i napominje da dodatan problem farmerima koji čekaju povoljniju cijenu pšenice predstavlja skladištenje roda.

U jesen 2007. godine u RS-u pod strnim žitima zasijano je oko 57.000 hektara. Od toga, prema pisanim izjavama proizvođača, pšenicom je zasijano 31.700 ha, ječmom 11.500 ha, tritikaleom 8.500 ha, raži 1.500 ha, a zobi 3.100 ha.

U toku je obrada podataka o zasijanim površinama u ovogodišnjoj, proljetnoj sjetvi, koje u ministarstvo šalju općine i njihovo poređenje s podacima koje su proizvođači, prilikom registracije gazdinstava, prijavili u APIF.

Prema informacijama s kojima raspolaže Ministarstvo poljoprivrede RS-a, prosječni prinosi pšenice u tom bh. entitetu, kreću se od 3 do 4,5 tone/ha. Kod proizvođača koji su pšenicu zasijali u optimalnom agrotehničkom roku, a do 25. oktobra 2007. godine samo tri dana su bila pogodna za sjetvu, prinosi su i do 6 tona/ha.

Osim roka u kojem je obavljena sjetva, prinos umnogome zavisi i od toga u kojoj mjeri su primjenjene agrotehničke mjere.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: