|

RS: Cijene goriva najveće od završetka rata do danas

RS: Cijene goriva najveće od završetka rata do danas
0
F
FENA
8.11.2007. u 12:45
0
komentara
0

dijeljenja
RS: Cijene goriva najveće od završetka rata do danas
Na svim benzinskim pumpama u Republici Srpskoj od danas će i zvanično doći do rasta cijene goriva i ovo je najveće poskupljenje od završetka rata u BiH do danas, izjavio je za Fenu Vukašin Vojinović, predsjednik Grupacije za preradu i distribuciju nafte i naftnih derivata RS-a.
Cijena eurodizela se kreće od 1,95 do 1,98 KM, a benzina između 1,95 i 1,99 KM, odnosno do dvije KM, precizirao je Vojinović i naglasio da se očekuje i dalje poskupljenje goriva sve zbog rekordnih cijena nafte na svjetskom tržištu.

"Na svjetskom tržištu se najavljuju i dalji skokovi cijene goriva i na ovaj do sada najveći rast najavljuje se i poskupljenje čak do 110 dolara po barelu nafte, što bi na našim benzinskim pumpama moglo da prouzrokuje rast goriva i preko dvije KM", rekao je Vojinović.

On je upozorio da je "novi otežavajući momenat" i to što bh. entiteti žele da uvedu i takse na gorivo od 10 feninga, a vezano za izgradnju infrastrukture, što bi povećalo cijenu goriva i za taj iznos plus PDV-e.

Vojinović navodi da to nije dobro u bh. uvjetima gdje je plaća oko 100 eura u odnosu na Evropu koja ima gotovo iste cijene, ali građani u prosjeku imaju plaće od oko 1.000 eura.

"To je i poruka nas distributera uime građana da se ne ide na uvođenje novih dodatnih taksa na gorivo, s obzirom na to da će automatski doći do poskupljenja u sveri prometa naftom, a što će se odraziti na standard stanovništva", naglasio Vojinović.

On je kazao da distributeri "imaju i informacije da u zadnjih nekoliko mjeseci na nekoliko graničnih prijelaza ulazi roba nacrno, što se mjeri u procentima od oko 15 posto, što bi državni organi trebali znati".
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.