biznis
6

Rolls-Royce otpušta dva glavna menadžera

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Automobilska kompanija Rolls-Royce objavila je da obnavlja svoje upravljačke strukture. U nastojanjima da popravi svoje poslovanje, ova posrnula kompanija na čijem čelu je novi izvršni direktor Warren East odlučila je ukinuti svoja dva odjela.

East je u julu preuzeo kompaniju i planira ukinuti sadašnju strukturu odjela Aerospace i Land & Sea. To znači da će menadžeri koji se nalaze na njihovom čelu morati otići. Tony Wood, predsjednik divizije Aerospace, morat će napustiti kompaniju sljedeće godine, a Lawrie Haynes, predsjednik odjela Land & Sea, odlučio je da se penzioniše.

Vjeruje se da će i desetak drugih uposlenika na važnim pozicijama promijeniti svoje pozicije, iako neće svi napustiti kompaniju.

Ove novosti zvanično bi trebale biti potvrđene u toku dana, objavio je Financial Times, list za koji je East rekao: "Izmijenit ćemo operativni sistem kompanije. Siguran sam da će biti i nekih drugih strukturalnih promjena, a negdje se moralo početi. Najbolje je krenuti od izvršnog tima koji će mi pomoći u uvođenju ovih promjena".

Rolls-Royce je izdao niz upozorenja o dobiti, a novi direktor je već ranije rekao da mu je cilj smanjiti troškove između 150 i 200 miliona funti godišnje.