biznis
0

Rohnill imao gotovo monopolistički položaj

FENA
Vijeće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja odlučilo je da su Adris grupa, odnosno prije Tvornica duhana Rovinj (TDR), te s njom povezano društvo Ronhill od 23. jula 1999. do 1. oktobra 2003. zloupotrijebili svoj vladajući položaj na tržištu trgovine cigaretama sklapajući s kupcima ugovore koji imaju obilježja ugovora o isključivoj kupnji, piše u srijedu zagrebački Vjesnik.

Riječ je o razdoblju do stupanja na snagu Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja, a Agencija će ocjenjivati postupanje od 1. oktobra 2003. do danas.

U saopćenju Vijeća, navodi se da su Adris grupa i njena firma Ronhill do 1. oktobra 2003. zloupotrijebili svoj vladajući položaj na tržištu trgovine cigaretama.

Ronhill, "koji je imao visoko vladajući, gotovo monopolistički položaj" od 1999. do 2003., sklopio je s kupcima, trgovcima ugovore koji imaju obilježja ugovora o isključivoj kupnji, što mu je, kao poduzetniku u visoko vladajućem položaju, bilo zabranjeno.

Tim ugovorima Ronhill je, kako se navodi, kupcima "nametnuo izuzetno visoke ciljne udjele", te je ugovorio i nagrade, bonuse, ako se ispuni ciljni udjel, kao i kazne ako se on ne ispuni.

TDR, danas Adris grupa i Ronhill - koji je u tom razdoblju bio jedini proizvođač cigareta i gotovo jedini dobavljač cigareta na hrvatskom tržištu, kako zbog navika potrošača koji preferiraju brandove cigareta tog poduzetnika, tako i radi vrlo malog broja uvoznika cigareta - vezali su kupce za sebe ne ostavljajući im pritom mogućnost izbora drugih dobavljača cigareta, te time stvorili prepreke pristupu tržištu distribucije cigareta na teritoriju Hrvatske za sve stvarne ili potencijalne konkurente, navodi se u saopćenju.