biznis
0

Rogofg: Usporeniji privredni rast u SAD-u mogao bi potrajati

FENA
Poznati harvardski ekonomist Kenneth Rogoff ocijenio je da se usporeniji rast američke privrede može produžiti na preriod od "nekoliko godina" i da će se to već u 2008. loše odraziti i na globalni privredni uspon, prenijela je u četvrtak agencija DPA iz Washingtona.

Rogoff je rekao da je sadašnja ekonomska situacija u SAD-u "slična recesiji" i podsjetio da se opadanje privredne aktivnosti u vodećoj svjetskoj ekonomiji osjetilo ubrzo nakon krize na tržištu hipotekarnih kredita koja je buknula u augustu.

"Ukoliko SAD doživi veliki (ekonomski) pad, bit će to prilično bolno" , upozorio je Rogoff, koji je u periodu 2001. do 2003. u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) bio rukovodilac ekonomskog tima.

Pesimizam izbija i iz najnovije izjave sadašnjeg šefa ekonomista MMF-a Simona Johnsona, koji je izjavio da je ta finansijska institucija u oktobru snizila procjenu globalnog privrednog rasta za 2008. godinu i da je otada "većina vijesti bila loša".

Američka uprava federalnih rezervi (FED) je, istina, od septembra tri puta snižavala baznu kamatu, za ukupno jedan posto na 4,25 procenata, a također zajednički intervenirala, sa ostalim najvećim centralnim bankama, ogromnim dolarskim sumama na kreditnom tržištu radi izbjegavanja nelikvidnosti i recesivnih tendencija u globalnoj privredi.

Sve dosadašnje akcije usmjerene na labavljenje kamata i ubacivanje svježeg novca na tržište su ipak bile ograničene zbog opasnosti da ne izazovu pretjerane inflatorne pritiske, navode analitičari.

Johnson navodi da će se sve navedene teškoće osjećati i tokom iduće godine. On istovremeno ističe da su zemlje s brzo razvijajućim ekonomijama, poput Kine i Indije, naprimjer, ove godine prilično bezbolno podnijele šok nastao u svjetskoj ekonomiji zbog krize na američkom hipotekarnom i kreditnom tržištu.

Manje je, međutim, izvjesno da se to može produžiti i u narednoj godini, jer će slabiji izgledi rasta u razvijenom svijetu smanjiti i ekonomsku ekspanziju u brzo rastućim privredama, ocjenjuju eksperti MMF-a.

Činjenica da američka privreda obuhvata oko petine svjetske ekonomije i da ima veoma velik značaj za izvozno vrlo zavisne ekonomije, kao što su kineska i japanska, samo je potvrda više da se očekivani zastoj u privredi SAD-a veoma loše može odraziti na globalna ekonomska kretanja, objašnjavaju analitičari.

Johnson smatra da će dosta toga u svjetskoj ekonomiji u budućnosti zavisiti i od ponašanja američkih potrošača. Ako oni i dalje budu masovno kupovali domaće i uvozne proizvode, problemi će biti manji nego ako se odluče na veću štednju i manje izdatke za nabavku razne robe.

Podaci za novembar, kad je riječ o kretanju potrošačke tražnje u SAD-u su inače neočekivano bili povoljni, jer je taj pokazatelj uvećan 1,1 posto u odnosu na oktobar, što je najveći mjesečni skok u protekle dvije godine.

Trebalo bi, ipak, imati u vidu da je novembarski uspon potrošačke tražnje u SAD-u najvećim dijelom izazvan tradicionalnim sezonskim rasprodajama uoči božićnih i novogodišnjih praznika.

Buduće raspoloženje Amerikanaca da masovno kupuju i troše vlastiti novac moglo bi, međutim, naglo splasnuti jer hipotekarna kriza prijeti da podrije kupovnu moć miliona stanovnika SAD-a.

Gubici banaka zbog otpisa takozvanih drugorazrednih stambenih kredita ranije su procijenjeni na oko 80 milijardi dolara. Ali šef ekonomista MMF-a smatra da se ta suma gubitaka može uvećati na 150 do čak 300 milijardi dolara.

Dogodi li se takav nepovoljni scenarij, potres će se proširiti na samo na globalni finansijski sistem već i na cijelu svjetsku privredu, upozoravaju analitičari.

Evropske zemlje također dogodine očekuju usporeniji rast zbog sve tromije privredne ekspanzije u SAD-u, jakog eura i rekordno visokih cijena nafte i drugih energetskih sirovina.

Američka prognozerska kompanija Morgan Stanley predviđa da će se privreda SAD-a iduće godine suočiti s "blagom recesijom". Istovremeno je snizila procjenu privrednog rasta u 13 članica Evropske unije koje koriste zajednički euro, tokom 2008., na 1,2 s prethodnih 1,6 posto.