20 godina u BiH
220

Roche je lider personalizirane medicine

Klix.ba
Adnan Filipović
Adnan Filipović
Roche d.o.o. - Roche Ltd ove godine obilježava 20 godina uspješnog rada u BiH. Prisustvo i rad ove svjetski poznate kompanije donijelo je građanima BiH mogućnost liječenja najinovativnijim terapijskim opcijama koje donose ozdravljenje, podižu kvalitetu života i spašavaju živote.

Roche sa sjedištem u švicarskom Baselu je najveća svjetska biotehnološka kompanija sa inovativnim lijekovima u oblasti onkologije, virusologije, inflamatornih bolesti, poremećaja metabolizma i CNS-a. Također je svjetski lider u in–vitro dijagnostici malignih bolesti zasnovanoj na molekularnoj/genskoj analizi, kao i pionir u kontroli i dijagnostici dijabetesa. Prisutni je u 166 zemalja u svijetu, od velikih zemalja kao što je SAD, do malih zemalja kao što je BiH.

"U proteklih 20 godina kontinuirano u partnerstvu sa svim zdravstvenim djelatnicima i ustanovama, radimo na glavnom cilju - omogućiti adekvatno liječenja i dostupnost naših lijekova svakom pacijentu, jednak pristup zdravstvenoj njezi, ostvariti pozitivne promjene i donijeti održivu vrijednost u zdravstvenom sistemu u Bosni i Hercegovini. Mislim da je zajednički cilj svih uključenih u segment zdravstva osigurati nove efikasnije tretmane pacijentima u BiH i uvesti tokove moderne medicine u naš sistem. U Bosni i Hercegovini svi smo svjesni činjenice da se i pored izvanrednih rezultata koje imamo u pružanju zdravstvene njege, suočavamo i s mnogim barijerama koje generiraju nezadovoljstvo kako kod pacijenata, tako i kod zdravstvenih radnika. Mi u Rocheu, želimo biti partner i aktivni sudionik transformacije/unapređenja sistema medicinske njege u našoj zemlji. Naša filozofija je uvijek bila utemeljena na povećanju znanja i sposobnosti, pa smo u tom pravcu i krenuli u promjene koje želimo da vidimo", kaže Adnan Filipović, direktor Roche d.o.o – Roche Ltd.

U Rocheu vjeruju da su ponekad dovoljni i mali koraci naprijed da sistem ostvari uslove za adekvatne promjene. Dio tih nastojanja je uspostavljanje pozitivne, produktivne komunikacije između različitih učesnika unutar zdravstvenog sistema i želja da se razgovara o rješenjima, a ne o problemima. Uz puno povjerenja, gledajući na stvari iz druge perspektive i s vjerom da se samo zajedno mogu stvoriti uslovi po mjeri pacijenta, jer svi smo bili ili ćemo biti pacijent, smatraju da Roche može doprinijeti progresu. Dokazano je to globalno u proteklih 120 godina, a sa ponosom ističu da su to dokazali svojom ekspertizom i posvećenošću i tokom ovih 20 godina rada u Bosni i Hercegovini.

"Roche je kompanija koja u istraživanje i razvoj na godišnjem nivou investira više od 10 milijardi dolara i to nas svrstava u sami vrh investicija svih industrija, a ne samo farmaceutske. U našem pipelinu ili razvojnom procesu imamo 64 molekule u fazi istraživanja. Više od 300.000 pacijenata trenutno je uključeno u 1.400 kliničkih ispitivanja na više od 30.000 lokacija u cijelom svijetu. Vjerujemo da kroz taj ogroman broj i potencijal možemo očekivati nove inovativne lijekove koji će se pojaviti na tržištu u narednim godinama i koji će promijeniti način na koji gledamo liječenje u cjelini. Od tih novih terapijskih opcija, u BiH su registrovani i dostupni inovativni lijekovi koji se primjenjuju u terapiji karcinoma pluća i karcinoma mokraćnog mjehura kao imunoterapija, kod hronične limfatične leukemije i folikularnog limfoma, zatim dvojna terapija kod visoko rizičnih pacijenata sa karcinomom dojke, te terapija kod temoralnog artritisa i multiple skleroze. Vrlo skoro na tržište želimo uvesti i nove pristupe dijagnostici i tretmanu hemofilije. Počeli smo i sa preciznom dijagnostikom kod koje se sa tzv. next generation secvencing procedurom, detektuju promjene na malignim ćelijama na nivou gena i shodno tome preporučuje se najoptimalnije liječenje prilagođeno svakom pojedinačnom pacijentu", naglašava Filipović.

Inače, Roche je jedna od tri vodeće faramceutske kompanije u našoj zemlji. Upošljavaju 33 visokoedukovana profesionalca (ljekara, farmaceuta, ekonomista, pravnika) čija je odgovornost uz etičan rad, poštujući Roche vrijednosti, kodeks ponašanja i pravila u poslovanju, da kompaniju kao vodeću u farmaceutskoj industriji u svijetu, pozicioniraju kao lidera i na tržištu BiH. Roche njeguje dugogodišnju tradiciju i tri vrijednosti koje odražavaju kulturu i način rada kompanije, a to su: integritet – otvorenost, iskrenost, etičnost i originalnist; hrabrost – poduzetni su i spremni preuzeti rizik i strast – predani su i koriste svo znanje i energiju koju imaju za dobrobit pacijenata. Ove vrijednosti su uključene u sve što kompanija radi.

U narednom periodu, cilj i strategija kompanije Roche je personalizirani pristup zdravstvenoj zaštiti i obezbjeđenje lijekova i dijagnostičkih sredstva koji omogućavaju vidljiva poboljšanja zdravlja, kvaliteta života i preživljavanja pacijenata, jer bez obzira na značajne pomake koji su napravljeni na području medicine, potreba za novim, inovativnim dijagnostičkim procedurama i lijekovima je veća nego ikad.

Razvijajući lijekove i dijagnostičke metode, kompanija Roche je shvatila da se budućnost nalazi u preplitanju ove dvije grane. To znači da moderna farmaceutika svoju osnovu nalazi u preciznoj dijagnostici, konkretno, specifična dijagnoza određuje specifičnu terapiju koja se primjenjuje samo kod pacijenata koji dokazano imaju benefit. To je najracionalniji i najoptimalniji pristup, koji je nazvan – personalizirana medicina.

Dosadašnji rezultati i titula lidera u personaliziranoj medicini, ohrabrenje je za kompaniju Roche da nastavi sa ovim pristupom i traži solucije za druga oboljenja gdje medicina još uvijek nije dala adekvatne odgovore i rješenja.

Vezani članci