biznis
0

Robert Zoellick - iskusni karijerni diplomat i trgovinski pregovarač

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Robert Zoellick, čiji je izbor za novog predsjednika Svjetske banke (WB) u srijedu objavio američki predsjednik George W. Bush, iskusni je karijerni diplomat i trgovinski pregovarač s reputacijom graditelja konsenzusa na međunarodnoj sceni, od kojeg se očekuje da obnovi povjerenje u vodstvo banke narušeno aferom s nepotizmom i ostavkom sadašnjeg čelnika Paula Wolfowitza.

Prema ocjenama iz američke štampe, Bush se odlučio za Zoellicka, trenutno podpredsjednika najveće svjetske investicijske kuće Goldman Sachs Group Inc., jer je "iznimno kvalificiran" za položaj predsjednika Svjetske banke s višegodišnjim iskustvom u međunarodnoj ekonomiji, diplomaciji i trgovini.

Kao prvi ministar trgovine u administraciji predsjednika Busha, Zoellick (53) je pomogao pokrenuti krug pregovora iz Dohe u okviru Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i potaknuo znatno proširenje američke trgovine s Afrikom, čime je zadobio povjerenje mnogih zemalja u razvoju. Smatra ga se izuzetno vještim pregovaračem, koji je osigurao ulazak Kine u WTO.

Kao zamjenik državne tajnice, Zoellick je pomogao otkloniti razlike između SAD-a i Kine oko trgovinskih i sigurnosnih pitanja. Također je u više navrata putovao u Sudan kako bi dogovorio sporazum kojim bi se okončalo nasilje u ratom zahvaćenoj pokrajini Darfur. Prošle je godine dogovorio mirovni sporazum između vlade i pobunjenika, ali je on kasnije pao u vodu.

Tokom 18 mjeseci u State Departmentu 2005/06., Zoellick je postao svojevrsni "alter ego" državne tajnice Condoleezze Rice.

Podređen državnoj tajnici, Zoellick je u biti vodio svoj mini State Department, pribavivši si vlastiti portfelj interesa, kao što su Kina i Latinska Amerika, a igrao je i kritičnu ulogu u politici SAD-a prema Sudanu, piše The Washington Post.

Godine 2005. Zeollick je navodno bio privremeno odabran za čelnika Svjetske banke, no onda ga je Condoleezza Rice uzela za sebe, a on je pristao iz lojalnosti i straha da će kasnije gubiti bolje prilike ako odbije, piše WP.

Sada će Zoelick dobiti priliku da izliječi previranja u Svjetskoj banci, gdje je povjerenje na minimimu nakon dvije godine podijeljenosti koju je izazivalo vodstvo Paula Wolfowitza, čije ostavka zbog etičkih propusta, podnesena prije dvije sedmice, stupa na snagu 30. juna, piše The Wall Street Journal.

Zoellick će se također trebati posvetiti nezadovoljstvu koje je izazvali Wolfowitzevi prioriteti u djelovanju banke, posebno njegov program borbe protiv korupcije koji je istisnuo u drugi plan borbu osnovnu namjenu banke - borbu za smanjivanje siromaštva u svijetu i pomoć zemljama u razvoju.

Ministar financija Henry Paulson, kojem je Bush povjerio zadaću traženja nasljednika Wolfowitzu, kazao je kako se Zoellick pojavio kao prvi izbor ministara gospodarstva diljem svijeta, koji su tražili da nekoga ko će premostiti probleme s kredibilitetom banke kod donatora i primatelja pomoći.

"On ima jako dobre rezultate suradnje s kolegama i čelnicima diljem svijeta. Također ima ogromnu energiju i entuzijazam, te snažne upravljačke spososbnosti", kazao je Paulson za Zoellicka, prenijela je Hina.

Paulson je također kazao kako očekuje da će 24-člani Odbor izvršnih direktora Svjetske banke, koji predstavljaju 185 zemalja članica, s entuzijazmom dočekati Zoellicka i prihvatiti njegovo imenovanje.

Prema tradiciji staroj 60 godina, predsjednik SAD-a ima pravo izbora čelnika Svjetske banke, dok Evropa bira predsjednika sestrinske financijske institucije - Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).