biznis
17

Rob Khazzam na OMGcommerceu: Nemam datum, ali Uber dolazi uskoro

Piše: D. Š.
Rob Khazzam i Ivan Brezak Brkan (Foto: Klix.ba)
Rob Khazzam i Ivan Brezak Brkan (Foto: Klix.ba)
Na najvećoj regionalnoj konferenciji o digitalnoj ekonomiji OMGcommerce, koja se danas održava u Zagrebu, gostovao je i Rob Khazam, Uberov direktor za širenje u zemljama jugoistočne Evrope, koji ipak nije najavio tačan datum dolaska Ubera u zemlje naše regije.

Rob Khazam je predstavio Uber kao tehnološku kompaniju, a ne transportnu. Uber je, prema njegovim riječima, jednostavno aplikacija za pametne telefone pomoću koje možete sebi naručiti prijevoz od tačke A do tačke B. Uber trenutno posluje u 57 država, 300 gradova i konstantno se fokusira na širenje. Posljednji gradovi u koje je došao Uber su Prag, Sofija, Bukurešt i mnogi drugi.

“Uber nije transportna kompanija, nemamo automobile, ne zapošljavamo vozače, mi jednostavno gradimo efikasno tržište za transport”, kazao je Khazzam.

“Svaki grad gledamo neovisno i pristupamo lokalno. Proizvodi, recimo, nisu svugdje isti, npr. u Indiji i Torontu. Sve se bazira na lokalnom tržištu, ko su vozači, koja vozila, koji su zakoni...”, tvrdi Khazzam.

Zasigurno jedno od važnijih pitanja koje je na konferenciji postavio urednik Netokracije Ivan Brezak Brkan je ono o sigurnosti usluge, koliko su vozači i vozila pouzdani.

“Vozače svakako provjeravamo, njihove dosjee, čak i kriminalni dosje, osiguranje, registraciju vozila, saobraćajnu, vozačku dozvolu… Srećemo se sa vozačima ‘face to face’. Vozači, osim toga, dobijaju rejting, a mi ih svake sedmice ocjenjujemo na osnovu njihovog rejtinga koji ostavljaju korisnici na kraju svake vožnje”, objasnio je Uberov direktor za širenje.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Ipak, na kraju Rob Khazzam nije otkrio tačan datum dolaska Ubera u Hrvatsku, niti druge zemlje regije.

“Trenutno ne mogu otkriti tačan datum dolaska Ubera u vašu regiju, ali to će biti uskoro. Uber traži lokalne timove za poslovanje u zemljama centralne i jugoistočne Evrope i sve ovisi o tome”, zaključio je Khazzam.