Privredna komora KS-a
0

Riješite ključne probleme u privredi

FENA
Privredna komora Kantona Sarajevo (PKKS) danas je održala novogodišnju pres-konferenciju s koje je još jednom uputila apel svim nadležnim organima vlasti da poduzmu hitne i konkretne mjere za ublažavanje posljedica svjetske ekonomske krize na privredu BiH.

Predsjednik PKKS-a Kemal Grebo istaknuo je da su privrednici Kantona Sarajevo usaglasili dvadesetak mjera koje vode u tom smjeru, ali da su možda najprioritetnije mjere koje podrazumijevaju smanjivanje opterećenja privrede FBiH u naredne tri godine po osnovu poreza, doprinosa i drugih izdvajanja, po pet posto godišnje, kao i mjere koje podrazumijevaju izmjenu i dopunu zakona čija se primjena nije potvrdila u praksi.

Pritom, Grebo je spomenuo Zakon o akcizama, Zakon o PDV-u te zakone o porezu na dobit, o porezu na dohodak, kao i Zakon o vanjskotrgovinskom poslovanju.

On je dodao da je neophodna mjera zaštite od utjecaja ekonomske krize i osiguranje realizacije investicionog ciklusa, posebno javnih investicionih projekata u saobraćajnoj infrastrukturi (ceste, željeznice) i proizvodnja energije na bazi domaćih izvora.

Po njegovim riječima, neophodno je i podsticanje izvozno orijentiranih preduzeća putem kredita Razvojne banke Federacije BiH, otkupa njihovih potraživanja, smanjenja poreza i doprinosa za one koji minimalno 20 posto svoje proizvodnje izvoze , ali i podsticanje izvoza proizvoda više faze prerade i proizvoda kojima se supstituira uvoz.

Grebo je također naglasio da spomenute mjere podrazumijevaju reformu javne uprave i socijalnog sektora i objedinjavanje poslovnog sektora kroz komorski sistem.

  • Za državne organe je jednostavnije i svrsishodnije komunicirati s privrednim subjektima putem jedne asocijacije. Dosadašnja praksa je potvrdila da su komore najprihvatljiviji zastupnik interesa privrede i partner izvršnoj vlasti u izgradnji privrednog sistema i unapređenja poslovanja, kako je to slučaj u svim razvijenim zemljama tržišne privrede. Za takvu ulogu komore neophodno je osigurati izmjene Zakona o privrednim komorama u Federaciji Bosne i Hercegovine u smislu vraćanja obaveznosti članstva u komori- rekao je predsjednik PKKS-a Kemal Grebo.