|

Riješen spor oko Reutersa i Bloomberga

Riješen spor oko Reutersa i Bloomberga
0
F
FENA
13.11.2008. u 18:41
0
komentara
0

dijeljenja
Riješen spor oko Reutersa i Bloomberga
Kina je riješila trgovinski spor sa Sjedinjenim Državama, Evropskom unijom i Kanadom oko tretmana inozemnih dobavljača finansijskih informacija, objavila je u četvrtak kineska misija pri Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).
"Strane su zaključile spor uzajamno prihvatljivim rješenjem", stoji u saopćenju misije, u kojem se ne navode nikakvi dodatni detalji.

Bruxelles i Washington pokrenuli su spor u martu žaleći se na kinesko reguliranje poslovanja inozemnih dobavljača finansijskih informacija.

Spor je riješen i strane ga neće iznijeti pred raspravno vijeće WTO-a, čime je naznačena spremnost Kine da rješava trgovinske sporove dogovorom a ne žučljivim parničenjem.

Kina je zahtijevala od dobavljača finansijskih informacijama poput Thomson Reutersa, Bloomberga i Dow Jonesa da na njezinom području posluju preko državne novinske agencije Xinhua umjesto izravno sa svojim klijentima.

No, i Xinhua konkurira inozemnim dobavljačima vlastitim proizvodima u sklopu Xinhua Finance Ltd-a, prenio je Business.hr.

Kanada se pridružila SAD-u i EU u sporu protiv Kine nakon što je Thomson Group u aprilu ove godine kupio Reuters Group.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.