Narodna skupština RS
0

Rezultati privatizacije nisu ispunili očekivanja

FENA
Rezultati privatizacije preduzeća u RS-u, u kojima je država nakon vaučerske privatizacije prodavala manjinski paket akcija do 30 posto od okupnog kapitala, nisu ispunili očekivanja.

To se posebno odnosi kada je u pitanju zapošljavanje, dodatno investiranje i pokretanje proizvodnje, navedeno je u izvještaju o održanoj tematskoj sjednici Odbora za praćenje provođenja procesa privatizacije s temom "10 godina privatizacije u RS-u", koju je večeras usvojila Narodna skupština RS-a.

Privatizacija strateških preduzeća u RS-u dala je znatno bolje rezultate.

U informaciji se kaže da je od samog procesa privatizacije u tom entitetu do novembra 2008. godine privatizovano 711 preduzeća ili 65 posto od ukupnog broja.

Ostvareni su privatizacioni prihodi u iznosu od milijardu i 717.937.000 KM, od čega je milijardu 537 miliona KM ili 89 posto plaćeno gotovinom, a preostali iznos od 11 posto starom deviznom štednjom.

Skupština RS-a je uz pomenuti izvještaj usvojila i više zaključaka, u kojima se, između ostalog, zadužuje entitetska Vlada da preko Investiciono-razvojne banke ubrza prodaju državnog kapitala u preostalim preduzećima, te pojača aktivnosti na restruktuisanju preduzeća opterećenih dugovima u cilju njihove uspješne privatizacije, kao i da radi na iniciranju postupka likvidacije ili stečaja u onim preduzećima u kojima ni nakon brojnih pokušaja nije moguće provesti privatizaciju zbog loše situacije u kojima se nalaze.

Entitetska Vlada je zadužena i da preko IRB-a pojača aktivnosti na definisanju konačnog statusa preduzeća iz komunalnog sektora i javnih medija, kao i da u prvom tromjesečju ove godine analizira dosadašnje efekte provođenja Zakona o reviziji privatizacije državnog kapitala u preduzećima i bankama i da do kraja prvog polugodišta ove godine predloži mjere na njenom efikasnom provođenju.