biznis
0

Rezultati akcije kontrole rada nacrno

FENA
Inspektori Porezne uprave Federacije BiH, u saradnji s Federalnom upravom za inspekcijske poslove su od 2. do 5. jula, u okviru akcije kontrole rada nacrno, shodno Odluci Vlade FBiH, izvršili pojačan inspekcijski nadzor pravnih osoba i poslovnih subjekata na području Sarajevskog, Srednjobosanskog i Tuzlanskog kantona, saopćeno je danas iz porezne uprave.

Tokom akcije inspektori Porezne uprave Federacije BiH kontrolirali su 304 pravne osobe. Izdali su 52 rješenja o privremenoj obustavi poslovnih aktivnosti zbog utvrđenih nepravilnosti - upošljavanja radnika nacrno i rada bez odobrenja nadležnog organa. U toku kontrole zatečena su 64 neprijavljena radnika.

Zbog utvrđenih nepravilnosti u skladu sa Zakonom o prekršajima, a u okviru nadležnosti Porezne uprave Federacije BiH, inspektori su izdali 34 prekršajna naloga i utvrdili dodatne obaveze po osnovu poreza na plaću i doprinosa u iznosu od 2.610.239,14 KM.

Najveće nepravilnosti su utvrđene na području Tuzlanskog kantona gdje je kontroliran 141 pravni subjekt, kod kojih su zatečena 42 neprijavljena radnika i utvrđene dodatne obaveze u ukupnom iznosu od 2.529.674,14 KM.

U Sarajevskom kantonu kontrolirane su 122 pravne osobe kod kojih je zatečeno 18 neprijavljenih radnika i utvrđene obaveze u iznosu od 80.565,00 KM.

Na području Srednjobosanskog kantona kontroliran je 41 pravni subjekt i zatečena su četri neprijavljena radnika, te utvrđene dodatne obaveze u iznosu od 1.200,00 KM.

Također, utvrđeno je da je veliki broj poslodavaca izvršio prijavljivanje radnika u posljednjim sedmicama mjeseca juna, što se i očekivalo.

U akciji kontrole rada nacrno učestvuje 36 inspektora Porezne uprave FBiH, koji su u prvoj sedmici ove aktivnosti obavljali na području Kantona Sarajevo, Srednjobosanskog i Tuzlanskog kantona. Uz koordinaciju s Federalnom upravom za inspekcijske poslove aktivnosti kontrole rada nacrno su nastavljene.