{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rezerve nafte troše se mnogo brže od očekivanja

S
3.8.2009. u 12:46
0
2
Rezerve nafte troše se mnogo brže od očekivanja
0
Rezerve nafte troše se mnogo brže od očekivanja
Foto: AP
Svjetski izvori nafte presušuju mnogo brže nego što se prethodno pretpostavljalo, piše današnji britanski Independent.
List navodi da se očekuje katastrofalna energetska kriza koja bi mogla onemogućiti ekonomski opravak, smatraju u Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA).

IEA i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) izrađuju analize budućih kretanja na planu snabdijevanja energijom.

Pored toga, vrijeme jeftine nafte je prošlo, a već naredne godine potražnja će vjerovatno biti veća od ponude, piše Independent.

Flavni ekonomista iz IEA Fatih Birol, smatra da je čudno što javnost i većina vlada potpuno ignorišu činjenicu da će rezerve nafte uskoro biti iscrpljene i da će globalna proizvodnja dostići svoj vrhunac za oko 10 godina, bar jednu deceniju ranije nego što se mislilo.

On je dodao da će se tržišna moć nekolicine zemalja proizvođača, koje imaju značajne rezerve nafte , većinom na Bliskom istoku, ubrzano povećavati kada počne naftna kriza nakon 2010. godine.

"Jednog dana nafte više neće biti, to nije danas ili sutra, ali jednog dana nafte će nestati i moramo ostaviti taj energent prije nego on ostavi nas, moramo se pripremiti. Što je prije krenemo to bolje jer je naš cjelokupni ekonomski i socijalni sistem baziran na nafti i time se treba ozbiljno pozabaviti", kaže Birol.

On je dodao da se istinska kriza očekuje 2011. godine kada poraste potražnja jer nije dovoljno urađeno da se obezbijede novi resursi koji bi nadoknadili ubrzano smanjenje postojećih naftnih polja.

"Krizu će osjetiti potrošači jer će gorivo biti mnogo skuplje nego sada. To će se odraziti na ekonomiju jer mnogi ljudi misle kako ćemo prevazići trenutnu krizu za koju godinu, ali to će biti veoma sporo i osjetljivo, a proces oporavka biće otežan povećanim cijenama nafte", kaže Birol.

Proizvodnja nafte već je dostigla svoj vrhunac u zemljama koje nisu članice OPEK-a a era jeftine nafte je završena.

Na većini naftnih polja proizvodnja je dostigla svoj vrhunac što znači da se moraju naći drugi izvori da se ispuni potražnja.

"Čak i ako ponuda ostane na istom nivou svijet će morati da nađe ekvivalent za četiri saudijske arabije da održi proizvodnju i šest saudijskih arabija da ostane u korak sa očekivanim porastom potražnje od sada pa do 2030. godine", kaže Birol.

On je istakao da je ova problematima posebno važna u smislu geologije, ulaganja i geopolitike i da nosi sobom veliki rizik.

Aktivisti za očuvanje okoline strahuju da će kada se rezerve nafte iscrpe vlade biti prisiljene da eksploatišu i prljavije alternative kao što su velike rezerve katranskog pijeska u Alberti u Kanadi što će biti veoma štetno za okolinu zbog količine energije neophodne da se dobije barel nafte iz katranskog pijeska u poređenju sa količinom eneregije potrebnom za istu količinu sirove nafte.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: