biznis
0

Rekordni prihodi Uprave za indirektno oporezivanje

FENA
Uprava za indirektno oporezivanje BiH je u maju mjesecu ove godine na jedinstveni račun prikupila rekordnih 456 miliona KM, što je najveći iznos prikupljenih prihoda od indirektnih poreza u toku jednog mjeseca od uspostave Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

U toku 2007. godine UIO BiH bilježi konstantan rast prihoda, navodi se u saopćenju UIO BiH

Tako je u prvih pet mjeseci ove godine UI BiH na jedinstveni račun već prikupila 2 milijarde KM. Kad se od ovog iznosa odbije 279 miliona KM koliko je UIO vratila poreskim obveznicima koji su ostvarili pravo na povrat PDV-a, ostane neto iznos prikupljenih prihoda od milijardu i 721 miliona KM za raspodjelu korisnicima.

Već sada je izvjesno da će i u ovoj godini biti premašeni planirani prihodi u iznosu od 4 milijarde i 140 miliona KM. Procjene su da će ovaj ambiciozni plan u 2007. godini biti premašen za oko 300 miliona KM.

Prihodi s jedinstvenog računa se dijele u skladu sa Zakonom o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i u skladu s Odlukama Upravnog odbora o koeficijentima za raspodjelu prihoda.

Tako je u prvih pet mjeseci 2007. godine za državne institucije sa Jedinstvenog računa izdvojeno nešto više od 258 miliona KM. Federaciji BiH je s Jedinstvenog računa doznačeno 999 miliona KM, Republici Srpskoj 485 miliona KM i Distriktu Brčko 53 milion KM.