Ekskluzivna lokacija
0

Rekordne cijene stanova u Parizu, i po 8.400 eura za m2

FENA
Prosječna cijena kvadratnog metra stana u starim građevinama u Parizu dostigla je 8.410 eura u julu.

Rekord bi mogao biti oboren u predstojećjim mjesecima sa 8.580 eura, poslije čega se očekuje stabilizacija na tržistu, prenijela je francuska agencija AFP.

Međutim, potencijalni kupci očekuju skorašnji pad cijena zbog privrednog rasta u Francuskoj koji je ravan nuli, povećanja nezaposlenosti i poštrenih uvjeta kreditiranja.

Povećanje cijena nekretnina u Parizu od 2,1 posto praćeno je paradokasalnom smanjenom prodajom i to od 20 posto u odnosu na juli prethodne godine.

Ali, Pariz će prema ocjeni stručnjaka za nekretnine i dalje ostati ekskluzivna lokacija, jer najbogatiji zbog nesigurnosti na finansijskim tržištima i dalje najradije ulažu u kupovinu luksuznih nekretnina.

Broj odobrenih stambenih kredita stagnira sa tendencijom pada u septembru, približavajući se rekordno lošem nivou iz novembra 2010.

Socijalistička vlada aktuelnog francuskog predsjednika Francoisa Hollandea zabrinuta zbog trenutne situacije na tržištu nekretnina pokušava da popravi postojeće stanje podržavajući program izgradnje socijalnih stanova i nudeći po niskim cijenama državno zemljište za izgradnju.