|

Rekordna proizvodnja opijuma u Afganistanu

Rekordna proizvodnja opijuma u Afganistanu
14
S
SRNA
12.11.2014. u 10:10
30
komentara
14

dijeljenja
Rekordna proizvodnja opijuma u Afganistanu Foto: EPA
Prinos od žetve opijuma ove godine u Afganistanu će dostići novi rekord poslije povlačenja stranih trupa iz ove zemlje, što predstavlja izazov za novog predsjednika.
Uzgajanje opijuma prošireno je na 224.000 hektara u 2014. godini, navodi se u istraživanju Kancelarije UN za suzbijanje droge i kriminala (UNODC), što je za sedam posto više nego prošle godine.

Povećanje proizvodnje uočeno je u svim afganistanskim provincijama u kojima se ova biljka uzgaja.

Donatori pomoći uplatili su milione dolara za iskorjenjivanje opijuma u Afganistanu, ali je njegov uzgoj dostigao razmjere bez presedana, što podstiče korupciju i nestabilnost.

Zvaničnik UNODC-a Jean-Luc Lemahieu rekao je da ovi podaci pokazuju da napori za suzbijanje opijuma nisu bili uspješni, ali da postoji nada da će nova afganistanska vlast biti uspješnija.

Predsjednik Ashraf Ghani inaugurisan je krajem septembra, poslije višemjesečnih tenzija u vezi sa izbornim rezultatima. Politički spor ubrzao je veliki ekonomski pad nastao povlačenjem stranih trupa.

Afganistan proizvodi više od 80 posto nezakonitog svjetskog opijuma, a zaradom od njegove prodaje finansira se talibanska pobuna.

UNODC procjenjuje da se prodajom opijuma u zemlji ostvaruje zarada od 850 miliona dolara, što je skoro četiri posto društvenog proizvoda.
Prijavi grešku


Komentari (30)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...