Prvi put nakon rata
0

Rekordna dnevna proizvodnja Krekinih rudnika

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vrijedni rudari Rudnika "Kreka" iz Tuzle jučer su ostvarili najveću dnevnu proizvodnju - iskopano je 10.020 tona uglja, prvi put nakon rata.

Radi se o dnevnoj proizvodnji koja je u odnosu na plan veća za oko 1.320 tona uglja. Inače, prvo polugodište ove godine ostat će u Krekinim rudnicima zabilježeno po proizvodnim prebačajima. Najveća proizvodnja u proteklih šest mjeseci ostvarena je na Rudniku "Šikulje", a slijede Rudnik "Dubrave" i Rudnik "Mramor".

"Uprkos nepovoljnim vremenskim prilikama koje su nas pratile na početku godine Rudnici 'Kreka' i dalje ostaju lider u proizvodnji uglja. U prvih šest mjeseci ove godine proizvodnja se ostvaruje predviđenom dinamikom i već je dostigla 1.260.000 tona iskopanog uglja. Na ovaj način obezbijeđena je potpuna dinamika snabdijevanja Elektroprivrede BiH, kao najvećeg potrošača našeg energenta, ali i drugih kupaca. Ulaskom u Koncern EPBiH poizvodni rezultati Rudnika 'Kreka' su iz mjeseca u mjesec sve bolji. Nabavkom nove, neophodne mehanizacije nadamo se da će se trend rasta proizvodnje nastaviti i u narednom periodu. Svi naši uspjesi rezultat su zajedničkog zalaganja rudara i menadžmenta Rudnika", riječi su Rešada Husagića, direktor Rudnika "Kreka".

  Ovogodišnja planirana proizvodnja od 2.600.000 tona uglja nije upitna, a cilj rudara i menadžmenta Rudnika "Kreka" je, u narednim godinama, dostizanje proizvodnje od 3.000.000 tona crnog zlata.