UIOBiH
0

Rekordan rast prihoda od indirektnih poreza

FENA
Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine je u prvih deset mjeseci ove godine na Jedinstveni račun prikupila ukupno četiri milijarde i 913 miliona konvertibilnih maraka.

Kad se od ovoga iznosa odbije 751 milion KM, koliko je Uprava vratila poreznim obveznicima koji su ostvarili pravo povrata PDV-a u ovoj godini, ostane neto iznos prikupljenih prihoda na Jedinstvenom računu od četiri milijarde i 162 miliona KM.

To je za 8,4 posto više u odnosu na prihode od indirektnih poreza (PDV-e, carina, akciza, putarina), koje je Uprava prikupila u istom periodu prošle godine, kada je na Jedinstvenom računu bilo tri milijarde i 839 miliona KM, navodi se u saopćenju UIO-a BiH.

Naglašava se i da je već sada jasno da će i u ovoj godini biti premašeni planirani prihodi u iznosu od četiri milijarde i 830 miliona KM. Procjene su da će UIO do kraja godine prikupiti neto prihode u iznosu od pet milijardi KM.

Prihodi s jedinstvenog računa se dijele u skladu sa Zakonom o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i u skladu s Pravilnikom i odlukama Upravnog odbora o koeficijentima za raspodjelu prihoda.

Tako se prvo odvajaju sredstva za minimalne rezerve odakle UIO vrši povrat PDV-a poreznim obveznicima, nakon toga se vrši raspodjela sredstava državnim institucijama, a u skladu s budžetom BiH, pa je tako u prvih deset mjeseci ove godine za državne institucije s Jedinstvenog računa izdvojeno nešto više od 562 miliona KM.

Ostatak sredstava se dijeli entitetima i Distriktu Brčko u skladu s Pravilnikom i odlukama Upravnog odbora o koeficijentima za raspodjelu prihoda.

U prvih deset mjeseci 2008. godine Federaciji BiH je s Jedinstvenog računa doznačeno dvije milijarde i 322 miliona KM, Republici srpskoj milijardu i 150 milion KM i Distriktu Brčko 128 milion KM.