SAD
0

Rekordan profit Chevrona

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Druga po veličini naftna kompanija u SAD-u, Chevron, saopćila je da je u drugom tromjesečju njen profit porastao za 11 posto na novi rekordni iznos, što je posljedica rastućih cijena "tečnog zlata".

U saopćenju se navodi da je Chevron u tri mjeseca zaključno s junom ostvario neto profit od šest milijardi dolara ili 2,90 dolara po akciji, pri čemu ipak nije uspio da dostigne očekivanja analitičara, javila je u subotu DPA.

Istovremeno su prihodi porasli za 48 posto na 82,9 milijardi dolara, dok je proizvodnja nafte i prirodnog gasa pala za tri posto zbog toga što potraga za novim nalazištima postaje sve skuplja i teža, navodi se u saopćenju Chevrona.

Ostvarenje boljih rezultata tog naftnog giganta u drugom tromjesečju su spriječili niža marža filijale za proizvodnju naftnih derivata, kao i nemogućnost prebacivanja svih troškova sirove nafte na kupce.

Najveća američka naftna kompanija, Exxon Mobile, objavila je 31. jula kvartalni profit od 11,7 milijardi dolara, što je najveći tromjesečni profit u istoriji američkog poslovanja.