biznis
0

Rekordan pad zaposlenosti u eurozoni

FENA
Foto: AFP/DDP/File
Foto: AFP/DDP/File
Eurozona je u prvom ovogodišnjem tromjesečju izgubila rekordnih 1,22 miliona radnih mjesta, pokazale su u ponedjeljak procjene evropskog statističkog ureda Eurostata, naglašavajući dubinu aktualne recesije i ukazujući na slabe izglede za brzim zaokretom.

Broj zaposlenih smanjen je za 0,8 posto u prva tri ovogodišnja mjeseca u odnosu na prethodno tromjesečje i iznosio je 146,2 miliona, ponajprije zbog izgubljenih radnih mjesta u Grčkoj i Španiji, navodi se dalje u saopćenju statističkog ureda.

U tom je tromjesečju u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine broj zaposlenih smanjen za 1,2 posto, što je također rekordna stopa pada na godišnjoj razini otkad se vode te statistike od 1995.

Eurostat je revidirao naviše stopu pada broja zaposlenih u zadnjem tromjesečju 2008. na 0,4 posto, nasuprot ranije procijenjenom padu u visini 0,3 posto.

Što se tiče 27-člane EU, broj zaposlenih u prvom je tromjesečju smanjen također za 0,8 posto u odnosu na ranije tromjesečje, te je iznosio 223,8 miliona, pokazuju nadalje sezonski usklađeni podaci Eurostata. Na godišnjoj razini pad broja zaposlenih bio je također u visini 1,2 posto.

U uvjetima dok svijetom hara kreditna kriza, tvornice su prisiljene zatvarati pogone i otpuštati radnike, usprkos izdašnim državnim paketima poticaja za gospodarstvo u vrijednosti više stotina milijardi eura.

Bruto domaći proizvod eurozone smanjen je za rekordnih 2,5 posto u prvom tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca, no po mišljenju mnogih ekonomista pad u nadolazećim tromjesečjima neće biti tako oštar.

Izvještaj o zaposlenosti tako naglašava slabost osobne potrošnje, inače ključne za izlazak Evrope i najgore recesije od Drugoga svjetskog rata.

U prva tri ovogodišnja mjeseca, prema podacima Eurostata, najizrazitiji pad broja zaposlenih u odnosu na tromjesečje ranije zabilježen je u Španiji (3,1 posto), Slovačkoj (1,9 posto) i Grčkoj (1,8 posto). Njemačko gospodarstvo, najveće u EU-u, zabilježilo je pad broja zaposlenih od 0,3 posto.

Početkom juna Eurostat je objavio da je stopa nezaposlenosti u eurozoni u aprilu skočila na 9,2 posto, najvišu razinu u posljednjih gotovo 10 godina.

Usporedbe radi, prenosi Hina, stopa nezaposlenosti u SAD-u u maju je skočila na 9,4 posto a u Japanu u aprilu dosegnula 5,0 posto.