biznis
0

Rekordan pad industrijske proizvodnje u Njemačkoj

FENA
Industrijska proizvodnja u Njemačkoj smanjena je u decembru 4,6 posto u odnosu na novembar, što je najveći mjesečni pad od ujedinjenja dviju Njemački 1991., kada je počela da se vodi evidencija, pokazali su u petak podaci njemačkog ministarstva ekonomije.

Analitičari su za decembar procjenjivali da će industrijska proizvodnja biti smanjena tri posto.

Ekonomist švicarske banke UBS Martin Lueck je kazao da se industrija Njemačke, najveće evropske privrede, nalazi usred "ledenog doba" i dodao da je ta zemlja jedna od onih "s najvećim rizikom od značajnog povećanja nezaposlenosti".

"Mnoge kompanije, prije svega u mašinskoj, automobilskoj i hemijskoj industriji, najvažnijim njemačkim izvoznim sektorima, nisu imale drugog izlaza, osim da zatvore pogone ili skrate radno vrijeme", rekao je Lueck.

Industrijska proizvodnja je u decembru opala 7,5 posto na godišnjem nivou, pokazali su podaci ministarstva.

"Mada su 'nade' za stabilizaciju privrede i industrijskog sektora u posljednje vrijeme povećane, izgledi za blisku budućnost su i dalje veoma sumorni", procijenio je analitičar kompanije "UniCredit Research" Alexander Koch.

"Posljednji podaci o industrijskim porudžbinama definitivno ne nagovještavaju brzu stabilizaciju proizvodnje", ocijenio je Koch.

Podaci Ministarstva ekonomije pokazuju da je obim industrijskih porudžbina u decembru smanjen 6,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, više od dva puta u odnosu na očekivani nivo.

U cijeloj 2008. su porudžbine robe iz Njemačke, najvećeg svjetskog izvoznika, potonule 25,1 posto, kao posljedica privrednog usporavanja njihovih glavnih trgovinskih partnera u svetu.

Njemačke kompanije smanjuju obim proizvodnje i investicije usljed najdublje recesije u toj zemlji od Drugog svjetskog rata. Prema projekciji njemačke vlade, bruto domaći proizvod (BDP) će ove godine opasti za 2,25 posto, nakon što je u četvrtom kvartalu 2008. snižen dva procenta.

Od ostalih zemalja Evrope, Britanija je u decembru imala smanjenje industrijske proizvodnje od 2,2 posto u odnosu na novembar i 10,2 procenta na godišnjem nivou, što je najveći godišnji pad od 1981., pokazali su podaci Nacionalnog biroa za statistiku.

Pad industrijske proizvodnje je zabilježen u Danskoj i Mađarskoj, dok je u Norveškoj proizvodnja blago povećana, prenio je Tanjug.