biznis
0

Rekordan pad dolara prema euru i funti

FENA
Dolar je pao na rekordno nizak nivo prema euru i na 26-godišnji rekord prema britanskoj funti. Dok investitori strahuju od trenutnog silaznog trenda na američkom tržištu nekretnina koji bi mogao usporiti ekonomski rast, euro je porastao čak na 1,3741 dolara, javio je BBC.

Funta je dostigla čak 2,0274 dolara, nastavljajući s nedavnim rastom.

Posljednji pad dolara uslijedio je nakon što je ključna agencija kreditnog rejtinga Standard & Poor's saopćila kako bi mogla smanjiti svoj dug na tržištu nekretnina za 12 milijardi dolara.

Brige na tržištu nekretnina izazvale su nervozu na američkom tržištu, dok je Dow Jones indeks pao za 148 poena na blizu 13,502 poena.

Male hipoteke povećavaju rizik povećanih kredita koje kreditori daju slabo rangiranim klijentima ili onima s malim primanjima.

Zaplijena kuća u sektoru nekretnina dostigla je rekordne nivoe u ovoj godini.

I euro i funta izvukli su korist od nedavnog rata kamatnih stopa Evropske centralne banke (ECB) i Banke Engleske.

Iako je ECB zadržala stope u eurozoni na četiri posto u ovom mjesecu, one su udvostručene u posljednjih 18 mjeseci, a još veći rast kamatnih stopa očekuje se do kraja godine.

Banka Engleske prošle je sedmice povisila kamatne stope na 5,75 posto, a većina analitičara očekuje dodatni rast prije kraja godine, dok obje centralne banke nastoje usporiti inflaciju.

Američke kamatne stope ostale su na 5,25 posto nakon najnovijeg sastanka Saveznih rezervi posvećenog kamatnim stopama u prošlom mjesecu.

To je osmi uzastopni put da su Savezne rezerve ostavile kamatne stope nepromijenjene.

"Evidentno je da je američko tržište i dslje zabrinuto uticajem pada malih hipoteka na finansijski sektor i na tržište kućama", izjavila je ekonomistica ABN Amro, Melinda Smith.