{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rekordan mjesečni rast broja nezaposlenih u Španiji

F
3.2.2009. u 20:38
0
0
Rekordan mjesečni rast broja nezaposlenih u Španiji
0
Rekordan mjesečni rast broja nezaposlenih u Španiji
Foto: AP
Službeno registrirani broj nezaposlenih u Španiji u januaru je porastao za rekordnih 198.838, što je deseti mjesec zaredom da se taj broj povećava i rekordan mjesečni rast, pokazali su u utorak najnoviji podaci španske vlade.
Time je ukupan broj nezaposlenih u Španiji povećan na 3,33 miliona, što je najviše od 1996. i gotovo jednako broju nezaposlenih u Njemačkoj, najvećoj evropskoj privredi sa skoro dvostruko više stanovnika od Španije, prenio je Reuters.

U poređenju s januarom 2008. broj nezaposlenih Španaca je povećan za 1,06 miliona ili za 47 posto, uslijed toga što su hiljade malih firmi koje zapošljavaju oko 80 posto ukupne radne snage u toj zemlji ostale bez kreditiranja i kupaca.

"I dalje nas pogađa teška međunarodna finansijska kriza, manjak likvidnosti i pad potrošnje", izjavila je španska ministrica rada Maravillas Rojo.

Najviše je pogođen španski uslužni sektor, koji je u januaru zabilježio pad broja zaposlenih od 136.610, a slijede industrija sa 31.276 i građevinarstvo sa 17.175 radnika manje nego u decembru.

Stopa nezaposlenosti u Španiji je u četvrtom tromjesečju 2008. porasla na 13,9 posto, što je daleko najveća stopa u Evropskoj uniji. Većina analitičara očekuje da će 2010. u toj zemlji stopa nezaposlenosti porasti na oko 19 posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: