biznis
0

Rekordan februarski rast nezaposlenosti u Britaniji

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Rekordan broj građana prijavio se u Britaniji za pomoć za nezaposlene prošlog mjeseca, a plaće su u januaru pale prvi put od 1991., saopćio je u srijedu britanski zavod za statistiku, dok analitičari strahuju da se situacija može samo pogoršati.

Prema podacima zavoda, broj nezaposlenih mjeren po kriterijima Međunarodne organizacije rada (ILO) u januaru je u Britaniji prešao granicu od dva miliona, a stopa nezaposlenosti je porasla na najviši nivo od 1997. na 6,5 posto, prenio je Reuters.

U saopćenju za štampu britanskog zavoda se navodi da je u februaru broj Britanaca koji su zatražili pomoć za nezaposlene porastao za 138.400, što je dvostruko više od očekivanja analitičara i najveći rast otkad je 1971. počela da se vodi ova evidencija.

Pored toga, nagli rast nezaposlenosti negativno utiče i na plaće, tako da su u januaru zarade bile u prosjeku 0,2 posto niže u odnosu na isti period lani, što je prvi pad otkad je 1991. počela da se vodi evidencija i posljedica je ukidanja bonusa rukovodiocima u bankama.

Većina ovih podataka je mnogo lošija nego što su predviđali stručnjaci, što upućuje na to da će uslijed recesije u Britaniji bez posla ostati još više ljudi nego što se očekuje i da će uslijediti pad indeksa FTSE 100 i vodećih akcija na londonskoj berzi.