SAD
0

Rekordan broj nezaposlenih koji primaju nadoknade

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Broj Amerikanaca koji primaju nadoknadu za nezaposlene skočio je početkom februara na rekordan nivo, pokazali su u četvrtak objavljeni podaci Ministarstva rada, koji potvrđuju pogoršanje stanja na tržištu rada uslijed produbljivanja 13-mjesečne recesije u SAD-u.

Jedan poseban izvještaj je pokazao da su proizvođačke cijene povećane prošlog mjeseca, nakon pet uzastopnih mjeseci slabljenja, kao rezultat oporavka cijena nafte, prenio je Reuters.

U sedmici do 7. februara, posljednjoj za koju su raspoloživi podaci, broj Amerikanaca koji primaju nadoknade za nezaposlene povećan je za 170.000, na ukupno 4,99 miliona, saopćilo je ministarstvo.

Broj onih koji dobijaju nadoknade najveći je od 1967. i veći je od 4,86 miliona koliko su očekivali analitičari.

Američku privredu, koja je u recesiji od decembra 2007., teško opterećuje rastuća nezaposlenost jer kompanije pokušavaju smanjiti troškove kako bi izašle na kraj sa slabom tražnjom.

Agresivna otpuštanja radnika i nesigurna radna mjesta dovode do toga da domaćinstva čiji su prihodi već znatno umanjeni zbog kolapsa tržišta nekretnina i akcija dalje smanjuju potrošnju i time još više slabe već poljuljanu privredu.

U posebnom izvještaju je navedeno da je indeks potrošačkih cijena u januaru povećan 0,8 posto, što je prvi rast od jula, u poređenju sa smanjenjem od 1,9 procenata u decembru. U poređenju s istim mjesecom lani indeks je međutim, opao jedan posto, što predstavlja najveće sniženje od oktobra 2006.

U januaru su cijene energenata povećane 3,7 posto, čime je zaustavljeno petomjesečno sniženje, pri čemu je benzin poskupio 15 posto, najviše od novembra 2007.