LET'S TALK ABOUT IT
10

Reinmann's tale - Zimska IT priča

Sanel Zukan, jedan od osnivača Udruženja Linux korisnika u BiH, održat će 6. decembra posljednji "Let’s talk about IT" meetup za 2017. godinu, a govorit će o prednostima upotrebe Reimann monitoring alata.

Na današnjem tržištu svaka modernija IT organizacija mora imati ozbiljan monitoring sistem. Bilo da njime prati resurse na serverima, posjećenost stranica, performanse aplikacija ili slanje notifikacija u slučaju nepredviđenih aktivnosti, glavni zadatak tog monitoring sistema je da u što kraćem vremenskom periodu uoči anomalije i prijavi iste na odgovarajući način.

Let’s talk about IT!

Početkom tekuće godine grupa entuzijasta iz sarajevskog IT svijeta pokrenula je seriju meetupa naziva "Let's talk about IT!" pod pokroviteljstvom kompanije Infobip.

Održano je pet meetupa, a na prethodnim sesijama predstavljeni su brojni koncepti - continuous delivery, zatim monitoring i alerting enterprise sistema, skaliranje infrastrukture data centara upotrebom open source tehnologija te na kraju specifičnosti PostgreSQL.

Praktična primjena Reimann monitoring alata i njegove najznačajnije karakteristike Naredni meetup bit će održan 6. decembra kada će predavač Sanel Zukan podijeliti prednosti upotrebe Reimann monitoring alata kao i iskustva stečena u radu sa monitoring sistemima.

Kroz prezentaciju će biti predstavljeni neki problemi sa kojima se predavač susreo te kako ih je uspio riješiti koristeći Riemann monitoring alat nakon čega će uslijediti kratka demonstracija značajnijih mogućnosti pomenutog alata kao i pregled Riemann-ovog streaming jezika kroz nekoliko praktičnih primjera.

O predavaču

Autor prezentacije je Sanel Zukan, jedan od osnivača Udruženja Linux korisnika u BiH, vlasnik i direktor firme Hedron d.o.o., koja se između ostalog, bavi prikupljanjem i analizom podataka i metrika.

Najavite svoj dolazak!

Svi koji su zainteresirani mogu se prijaviti na meetup stranici , a više informacija o samom eventu možete pronaći na Facebook stranici.

"Mnogo nam je drago da se već treći "Let’s Talk about IT" organizuje upravo kod nas. Veoma je lijepo biti domaćin ovakvoj vrsti profesionalnog druženja. Iskreno se nadamo velikom broju zaljubljenika u IT da nam se pridruže i ovaj put, te da na jedan opušteniji način naučimo nešto novo, a i lijepo se družimo", istakao je Orhan Galičić, vlasnike ove prve mikropivare-puba.

Ukoliko baš Vi imate želju biti predavač na nekoj od narednih meetup sesija, javite se na email adresu [email protected] ili FB page: https://www.facebook.com/letsTalkAboutITsarajevo/.

Također, ukoliko niste baš raspoloženi da budete predavač, ali ste strastveni IT zaljubljenik i postoji oblast koja vas posebno zanima, javite se sa prijedlogom teme koju biste željeli čuti, a mi ćemo se potruditi da to bude tema nekog od idućih meetupa.

Vrijeme i mjesto: 6. decembar u 18 sati, The Brew Pub, Kranjčevićeva 18.