Reakcija udruženja
57

Registracijom spornih lijekova iz Rusije Agencija dovodi u pitanje svrhu postojanja

R. D.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Jednostrano rješenje za registraciju spornih biosimilar lijekova iz Rusije od strane direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandra Zolaka izazvalo je reakciju Udruženja inovativnih proivođača lijekova.
Oni kažu kako je ovakvim načinom registriranja lijekova u BiH doveden u pitanje osnovni zadatak i sami razlog postojanja Agencije – osiguranje da samo provjereni, sigurni i kvalitetni lijekovi mogu ući na tržište naše zemlje.

"Predmetni lijekovi nisu dovoljno provjereni, sigurni, kvalitetni i efikasni u skladu s propisima koji su neophodni za ovakvu vrstu lijekova – nisu zadovoljeni strogi kriteriji koji se uobičajeno zahtijevaju za registraciju bioloških lijekova. Predmetni lijekovi nisu certificirani u skladu sa pravilima u EU. Ovi lijekovi ne zadovoljavaju kriterije Evropske Agencije za lijekove (EMA). koje bi trebala slijediti i Bosna i Hercegovina, u okviru potpisanih sporazuma s EU", ponovili su iz Udruženja.

[RELATED]https://www.klix.ba/biznis/direktor-agencije-za-lijekove-bih-bez-odobrenja-komisije-registrovao-sporne-lijekove-iz-rusije/200325135[/RELATED]

Navode kako se ovakvim direktnim uplitanjem direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva u BiH u proces registracije lijekova nipodaštava stručnost i značaj Komisije za lijekove i postavlja pitanje svrhe njenog postojanja.

"Naime, Komisija za lijekove razmatrala je registraciju navedenih lijekova četiri puta te je većinskim glasanjem tri puta zaključeno da ovi lijekovi nemaju mogućnost nastavka registracionog postupka odnosno odobrenja istih", kažu.