Sarajevo 2009.
0

Regionalni sajam omladinskih poduzeća

FENA
U sklopu projekta "Omladinsko poduzetništvo u BiH" koji provodi Program poslovnih inovacija - BIP, čiji je predstavnik Jon Steinar Ostgard iz Norveške, te uz saradnju domaćih partnerskih organizacija, u Sarajevu je danas upriličen Regionalni sajam omladinskih poduzeća "Sarajevo 2009."

Na sajmu svoja poslovna ostvarenja na kojima su radili tokom cijele školske godine, izložili su učenici - poduzetnici iz više od 55 omladinskih kompanija iz Sarajeva, Foče, Pala, Goražda, Trebinja i Kupresa.

Projekt "Omladinsko poduzetništvo u BiH" je razvijen s ciljem da ohrabri učenike završnih razreda u srednjim školama da se bave poduzetništvom kako bi kroz poslovnu praksu stekli znanja, vještine i iskustva, koja im mogu biti dragocjena u planiranju života i karijere. Zahvaljujući tom programu u BiH je za šest godina, koliko se on realizira, osnovano više od 500 omladinskih poduzeća, a realiziran je u 30 bh. srednjih škola.

Na kraju današnjeg sajma najbolji srednjoškolci - poduzetnici bit će nagrađeni u tri kategorije: najbolji poslovni plan, najbolji štand i najbolji proizvod.

Po riječima Jona Steinara Ostgarda, prvi sajam regionalnog poduzetništva u BiH organiziran je 2003. godine u Sarajevu i tada je bilo prijavljeno svega devet škola i 25 učeničkih kompanija, dok je 2008. na sajmu bila 181 kompanija i 23 škole.

Učenike - poduzetnike pozdravio je i ambasador Norveške u BiH Jan Braath, koji je naglasio da je sajam važan, prije svega, jer okuplja mlade ljude "koji su budućnost svake zemlje" te zbog toga što je poduzetništvo veoma bitan segment za svako društvo i svaku državu.