Susret Branković - Armitrage
0

Reforme nemaju alternativu

FENA
Čini se da javnost još nije dovoljno svjesna svih opasnosti koje posljedice svjetske ekonomske krize mogu imati po Bosnu i Hercegovinu i Federaciju BiH, konstatirano je tokom današnjeg susreta premijera Federacije BiH Nedžada Brankovića i dopremijera i federalnog ministra finansija Vjekoslava Bevanda s direktoricom Svjetske banke za BiH i regionalnom koordinatorkom za jugoistočnu Evropu, Evropu i regiju Centralne Azije Jane Armitrage.

Stoga je danas prihvaćen prijedlog premijera Brankovića da se Svjetska banka, a i druge međunarodne finansijske institucije, uključe u kampanju s ciljem upoznavanja javnosti u BiH s posljedicama svjetske krize, ali i s neophodnosti provedbe reformi u svim sektorima.

Po riječima Armitrage, sve projekcije ukazuju na duboku i dugotrajnu svjetsku recesiju, a bez temeljitih reformi situacija će se samo pogoršavati.

  • U svjetskim finansijskim institucijama postoji volja i spremnost da se pomogne Bosni i Hercegovini, ali i u samoj zemlji trebaju biti poduzeti koraci koji će opravdati takve namjere, kazala je Armitrage.

Tokom razgovora, u kojima je učestvovao i šef Ureda Svjetske banke u BiH Marco Mantovanelli, premijer Branković je upozorio na stalno povećanje zahtjeva za izdvajanja iz federalnog budžeta, dok, u isto vrijeme, permanentno opada učestvovanje federalnog budžeta u strukturi ukupnih javnih prihoda.

  • Početkom ove godine prinuđeni smo rješavati deficit iz 2008. nastao zbog davanja za koja nismo imali prihode, a odnose se, uglavnom, na neophodne razvojne programe i investicije, kazao je premijer.

Po riječima dopremijera Bevande, stigli smo do krajnje tačke za iskazivanje opredijeljenosti za reforme, kada ”svu energiju i novčane resurse treba usmjeriti na očuvanje radnih mjesta, u malo i srednje poduzetništvo, poljoprivredu i turizam”, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.