{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Reforma regulative u funkciji očuvanja solventnosti tvrtki

F
29.3.2009. u 11:56
0
0
Reforma regulative u funkciji očuvanja solventnosti tvrtki
0
Reforma regulative u funkciji očuvanja solventnosti tvrtki
Evropski parlament i članice Evropske unije utrli su put reformi regulative za sektor osiguravatelja u EU, postigavši dogovor o usklađivanju visine kapitala koju tvrtke moraju izdvajati za pokrivanje gubitaka, ali ne i evropski sistem nadzora, pišu evropski mediji.
Po nacrtu direktive "Solvency II" usklađivala bi se visina kapitala koji osiguravatelji u EU moraju stavljati na stranu za pokrivanje gubitaka, ali nije predviđena uspostava evropskog sistema nadzora za velike osiguravatelje s raširenom poslovnom mrežom u cijeloj Evropi.

Prošlosedmični sporazum članica EU-a i evropskih parlamentarnih zastupnika trebao bi utrti put službenom usvajanju regulative u EP-u sljedećeg mjeseca, kao i zelenom svjetlu ministara financija, koji bi o prijedlogu regulative trebali raspravljati u maju.

Zastupnici su u početku željeli izmijeniti sistem nadzora osiguravatelja koji posluju u više članica EU, signalizirajući da bi se visina kapitala rezervirana za pokriće rizika trebala procjenjivati na razini cijele osiguravateljske grupe a ne na razini podružnica u pojedinim zemljama.

Za to je po njihovom mišljenju u konačnici trebalo biti odgovorno regulatorno tijelo članice u kojoj je smješteno sjedište osiguravatelja.

Velike tvrtke poput francuske Axe i britanske Avive snažno su poduprle taj plan ali su mu se usprotivile zemlje članice koje su strahovale da će im regulatori velikih zemalja poput Britanije, Njemačke i Francuske, gdje mnogi osiguravatelji imaju sjedišta, nametati svoju volju.

Stoga je iz formulacije dogovora EP-a i članica izostavljena formulacija o "potpori na razini grupe", koja bi podrazumijevala da se zahtjevi vezani za kapital podružnica izračunavaju na razini grupe s raširenom evropskom mrežom poslovanja, te bi nužno poticali suradnju regulatora više zemalja, pri čemu bi zadnju riječ imao regulator u matičnoj zemlji.

Direktor udruženja britanskih osiguravatelja Stephen Haddrill izrazio je razočaranje dogovorom. "Financijska je kriza pokazala da vodeći supervizor za određenu tvrtku mora uzimati u obzir i stanje izvan granica matične zemlje i voditi računa o primjerenom upravljanju rizicima u cijeloj grupi", upozorio je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: