{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Recesija u SAD će se nastaviti i u 2010.

F
24.3.2009. u 13:08
0
0
Recesija u SAD će se nastaviti i u 2010.
0
Recesija u SAD će se nastaviti i u 2010.
Recesija u SAD će potrajati ne samo ove već i u dobrom dijelu iduće godine, vjerovatno povećavajući potrebu za odobravanjem još jednog programa za podsticanje privrednog rasta, izjavio je danas u Pekingu poznati ekonomista Martin Feldstein.
"Bojim se da će privreda (SAD) nastaviti da klizi nadolje i u dobrom dijelu naredne godine", precizirao je Feldstein, koji je profesor Univerziteta u Harvardu i jedan od ekonomskih savjetnika američkog predsjednika Baracka Obame.

Feldstein je rekao agenciji Reuters da ne zna "kada će se tekuća privredna kriza završiti, ali da su procjene o njenom okončanju do kraja ove godine isuviše optimistične".

Obama je, kako podsjeća britanska agencija, prošlog mjeseca potpisao zakon o realizaciji stimulativnog ekonomskog paketa vrijednog 787 milijardi dolara, od kojih 287 milijardi obuhvata sumu privremenog oslobađanja građana i korporacija od poreza, dok je pola biliona dolara namijenjeno finansiranju javne potrošnje.

Vlada je, osim toga, predvidjela da utroši i bilione dolara za stabilizaciju domaćeg finansijskog sektora, a taj plan uključuje i juče objavljeni program otkupa "toksičnih" papira od vrijednosti u posjedu banaka za sumu od hiljadu milijardi dolara.

Objašnjavajući detaljnije zbog čega će biti neophodan još jedan stimulativni paket za oživljavanje posustale američke privrede, Feldstein je kao glavni problem u ekonomiji SAD označio jačanje opadajućih trendova, uslijed sve slabije potrošačke tražnje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: