biznis
0

Recesija strmoglavila evropske berze više od osam posto

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Evropski berzovni indeksi u petak su pretrpjeli snažan udarac, ponajprije zbog golemih gubitaka na azijskih tržištima, najnovijih podataka koji upućuju na ulazak Britanije u dugotrajno razdoblje recesije, te priliva poslovnih izvještaja koja dodatno uznemiruju uvelike nervozne ulagače.

Londonski Ftse indeks potonuo je čak 8,7 posto u takvim okolnostima, strmoglavivši se na 3.733 boda. Frankfurtski DAX indeks stropoštao se za 8,3 posto, na 4.146 bodova.

Banke su pretrpjele najteži udarac, predvođene HSBC-om čije su dionice potonule za više od 10 posto. Slijede španska banka Santander i švicarska UBS, s padom cijena dionica od devet odnosno 7,4 posto. Inače, prosječan gubitak vrijednosti dionica u bankovnom sektoru iznosio je 9,2 posto.

"To vas uistinu šokira. Niko takvo šta nije očekivao", kratko je komentirao pad berzovnih indeksa ekonomist u Charles Stanleyju u Londonu. Dodao je i kako je nevjerovatan pad cijena dionica pogodio japansko tržište.

Dodatno je ulagače potresao najnoviji podatak da je britansko gospodarstvo u trećem tromjesečju zabilježilo prvi pad aktivnosti u posljednjih 16 godina, te da je on veći nego što se očekivalo. Taj će podatak najvjerovatnije primorati središnju banku na oštro rezanje kamatnih stopa budući da će Britanija, čini se, zapasti u prvu recesiju od početka 1990-ih.

Pesimizam je zavladao širom Starog kontinenta, o čemu svjedoči i najnoviji podatak iz eurozone o najvećem udarcu za privatni sektor gospodarstava članice eurozone u oktobru od uspostave monetarne unije. Štoviše, kompanije toga sektora na najboljem su putu da zabilježe najgore poslovne rezultate od recesije s početka 1990-ih.

Najveći pojedinačni gubitnik u Evropi bio je švedski Volvo, čije su dionice potonule čak 21 posto po objavi lošijih od očekivanja rezultata poslovanja u trećem tromjesečju. Taj drugi najveći svjetski proizvođač kamiona upozorio je da će sjevernoameričko tržište automobila, posrnulo već gotovo dvije godine, najvjerojatnije biti u problemima i u 2009.

Peugeotove i Renaultove dionice oslabile su 14 odnosno 18 posto, i to obje zbog objave upozorenja o slabljenju dobiti.

Naftne dionice pale su pod utjecajem spuštanja cijena nafte ispod 66 dolara po barelu na svjetskim tržištima, novi najniži nivo u posljednjih 16 mjeseci. Razlozi toga leže u pesimizmu koji je zavladao širom svijeta zbog globalnog slabljenja gospodarskih aktivnosti, što bi moglo umanjiti učinak smanjenja proizvodnje OPEC-a.

BP, Royal Dutch Shell i Total redom su zabilježili slabljenje dionica, i to u rasponu od 6,7 do 7,2 posto.

Gubitaka nisu bile pošteđene ni dionice rudarskih kompanija, u okolnostima snažnog pada cijena zlata i bakra.

Dionice Vedanta Resourcesa potonule su 10,6 posto, Kazakhmysa za 8,0 posto a Xstrate za 7,8 posto, prenio je Business.hr.

Snažan pad cijena dionica pogodio je i japansko tržište, uslijed sve raširenijih strahova zbog pogoršanja stanja u svjetskom gospodarstvu u uvjetima eskalacije finansijske krize.

Indeks Tokijske burze Nikkei tako je potonuo 9,6 posto, završivši ovosedmično poslovanje na 7.649 bodova.