{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Recesija neće mimoići Bosnu i Hercegovinu'

S
19.1.2009. u 19:54
0
17
'Recesija neće mimoići Bosnu i Hercegovinu'
0
'Recesija neće mimoići Bosnu i Hercegovinu'
Bosna i Hercegovina je u trgovinskoj razmjeni sa inostranstvom 30% vezana za trgovinu sa Hrvatskom i Srbijom, dok je približno 60% trgovinske razmjene BiH vezano za tržišta zemalja Evropske unije – prije svega za tržišta Njemačke, Italije, Slovenije i Austrije.
Svi poremećaji na tržištima ovih zemalja imaće neposredan uticaj na BiH, a budući da su sve ove zemlje zvanično u recesiji nije realno očekivati da globalna kriza može mimoći Bosnu i Hercegovinu, upozorava ekonomski stručnjak i profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Fikret Čaušević.

„Vijeće ministara BiH nema strategiju niti politiku za ublažavanje efekata globalne finansijske i ekonomske krize. Ipak, od mjera ekonomske politike koje stoje na raspolaganju vladama razvijenih zemalja i brzorastućih zemalja u razvoju, pa čak i susjednim zemljama, Vijeće ministara BiH može jedino da utiče na indirektne poreze, a preko njih na kupovnu moć stanovništva. Promjene indirektnih poreza u smislu njihovog smanjenja (poreza na dodanu vrijednost) bi bile veoma poželjne – barem kao mjera privremenog karaktera, recimo za sljedeće dvije godine“, istakao je za Sarajevo-x.com profesor Čaušević.

S druge strane, entitetske vlade u BiH objektivno imaju veću operativnu moć i instrumente za održavanje postojeće zaposlenosti ili smanjivanje štetnih uticaja vanjskih šokova.

„To se prije svega odnosi na prioritet da entitetske vlade u 2009-2010. znatno veću pažnju posvete ulaganju u kapitalne projekte koji imaju mnogo veći značaj na kreiranje radnih mjesta ili podržavanje postojećih radnih mjesta u privatnom sektoru nego politika neracionalnih javnih transfera za socijalnu zaštitu“, navodi Čaušević

Transferi za socijalnu zaštitu iz entitetskih budžeta bi, prema njegovim riječima, morali biti mnogo specificiraniji i usmjereniji na osobe kojima je ta pomoć najpotrebnija, te na osobe koje bi mogle ostati bez zaposlenja tokom ove godine.

„U kontekstu strukture budžeta entitetskih vlada i najavljenih mjera ekonomske politike za 2009. godinu Vlada RS je bila određenija od Vlade FBiH, barem u smislu napisanog dokumenta. U FBiH uvođenje poreza na dohodak sa stopom 10% početkom ove godine dolazi u vrlo nezahvalno vrijeme i bilo bi veoma korisno da vlade oba entieta razmisle i predlože zakonodavnoj vlasti snižavanje stope poreza na dohodak, kako bi fiskalni teret poslovnom sektoru vezan za troškove rada bio niži“, naglasio je on.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: