Turistička zajednica FBiH
0

Recesija je moguća nova prilika za bh. turizam

Sarajevo-x.com
Turistički djelatnici u Bosni i Hercegovini moraju se dodatno potruditi da privuku novi broj posjetilaca, jer će globalna ekonomska kriza ponajviše pogoditi turistički sektor, upozorio je Enes Arifhodžić, direktor Turističke zajednice FBiH.

Istakao je da se velike turističke sile od ove godine počinju oslanjati na državne budžete, ali da takvu pomoć od domaćih vlasti mi ne možemo očekivati.

"Recesija će ove godine poremetiti turističke planove, jer je potrebno puno više ulaganja i promocije kako bi se privukli turisti. Naprimjer, u susjednoj Hrvatskoj za razvoj turizma iz državnog budžeta odobreno je interventnih 173 miliona kuna. Turska također ove godine dosta ulaže u promoviranja turističkih destinacija, što nažalost nije slučaj u našoj zemlji", kazao je Arifhodžić za Sarajevo-x.com.

Prema njegovim riječima, globalna ekonomska kriza mogla bi biti šansa za našu zemlju. Zbog relativno niskih cijena BiH bi mogla privući turiste koji nisu u prilici da izdvoje novac za skupe turističke destinacije.

"Ove godine zbog manjeg ulaganja limitirane su nam mogućnosti. No, cijene u našoj zemlji relativno su niske, posebno kada ih uporedimo sa zemljama u okruženju, što bi moglo privući nove posjetioce. S druge strane, imamo dosta novih smještajnih kapaciteta. Trenutno je najvažnije da turistički djelatnici snize cijene, te da raznovrsnom ponudom privuku turiste", savjetuje Arifhodžić.