Britanska štampa
0

Recesija ipak neizbježna?

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanski dnevnici The Observer i The Independent donose u nedjelju priznanje britanskog ministra finansija Alistaira Darlinga da njegov paket finansijske pomoći bez presedana od 20 milijardi funti vjerovatno neće biti dovoljan da se spriječi pad u recesiju.

Premijer Gordon Brown, koji se sprema obznaniti nove radikalne reforme ekonomije i sistema socijalne zaštite, insistira da su ideali „novih laburista“ i dalje živi i demantira tvrdnje o povratku idelima „starih laburista“, nakon što je napustio dugogodišnje obećanje Tonyja Blaira da neće povećavati porez na prihod.

Najnovije ankete sugeriraju da mjere Brownove vlade nisu uvjerile Britance da će im paket pomoći istinski pomoći te da konzervativci trenutno uživaju za 11 posto veću podršku.

Ministar Darling međutim tvrdi kako je cilj novih mjera - poput uvođenja regulativa o odgovornom ponašanju banaka - da se u sadašnjoj krizi postave temelji bolje ekonomije i društva; on također kaže da vlada veoma tijesno sarađuje s ekonomskim timom Baracka Obame, te da britanska vlada radi ono što se američka tek sprema uraditi, prenosi Observer.