Privlače poznate modne kuće
0

Recept iz Italije: Kožnim torbama protiv ekonomske krize

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Nedaleko od srednjovjekovnih palača Firence, u gradu Scandicciju u Italiji, u procvatu je posao zahvaljujući kojem ovaj dio Italije nema problema sa recesijom. Proizvodnja torbi donijela im je veliki uspjeh i brojne prilike za proširenje biznisa.

Obrtnici iz Scandiccija u neuglednim skladištima prave luksuzne kožne torbe za neke od najpoznatijih kompanija u svijetu mode, poput Guccija i Christian Diora, koje se izvoze širom svijeta.

Sektor obuhvata oko 2.700 uglavnom manjih proizvođača, a zapošljava oko 20.000 ljudi.

"Naši direktori su prosvijetljeni ljudi. Kad su pitali gdje je najbolje mjesto za proizvodnju kože, dobili su odgovor Scandicci i odlučili da posao presele ovdje", kaže Giacomo Cortesi, direktor postrojenja u kojem se proizvode luksuzni satovi i modni dodaci Montblanc.

Oni su svoje objekte u Scandicciju otvorili prošle godine, nakon što su prodali tvornicu kože u Njemačkoj, piše AFP.

"Torbe koje kupujete u većini slučajeva potječu odavde", kaže Cortesi.

Spoj njemačke tehnologije i italijanske umješnosti, uz niz mašina za testiranje svih vrsta kože u svim mogućim uslovima omogućava luksuznim brendovima da stvore unikatne proizvode. Potražnja za kožnim proizvodima u svijetu je u porastu, a modne kuće čine sve kako bi zaštitile svoje proizvode od krivotvorenja.

Sektor proizvodnje kožnih artikala u Scandicciju je u tolikom porastu da u posljednje vrijeme imaju problem da nađu dovoljno radne snage, a studentima koji završe odgovarajuće fakultete posao je nakon dobijanja diplome ovdje zagarantovan.

Jedan od njih je i Francesco Gheri, koji se nada da će jednog dana početi vlastiti biznis i kaže kako je Scandicci "izvor ponosa Italije".

U Gucciju su također ponosni na svoje korijene i činjenicu da se ovdje sve proizvodi ručno i da je sve što naprave talijanski proizvod.