biznis
0

Razvojne strategije za 2008.-2013.

FENA
Bosna i Hercegovina se nalazi pred izazovom pripreme novih strateških dokumenata: Strategije razvoja BiH 2008.-2013. i Strategije socijalne inkluzije, tj. uključivanja.

Ovaj proces, koji je odobren od Koordinacionog odbora za ekonomski razvoj i evropske integracije Vijeća ministara BiH, je parafiranjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji postao još značajniji za Bosnu i Hercegovinu.

Tim povodom danas je u hotelu "Bosnia" upriličena prezentacija predstojećih procesa izrade dokumenata ove dvije strategije za koje je zadužena Direkcija za ekonomsko planiranje Vijeća ministara BiH (DEP).

Tokom posljednjih nekoliko godina međunarodna zajednica je osigurala značajnu podršku Direkciji za ekonomsko planiranje putem sredstva Svjetske banke, Evropske komisije i DFID-a.

Ambasador Evropske komisije Dimitris Kourkoulas ovom prilikom je istakao da se ovim strategijama treba raditi na viziji razvoja Bosne i Hercegovine.

Za ambasadora Velike Britanije Matthewa Rycrofta Strategije su ključne za razvoj Bosne i Hercegovine i predstavljaju doprinos putu u Evropsku uniju. On je istakao da vlada Bosne i Hercegovine treba biti ta koje će snositi odgovornost za izradu i primjenu ovih strategija.

Ovom prilikom pomoćnica direktora DEP-a Azemina Vuković govorila je o rezultatima implementacije prethodnog razvojnog dokumenta - Srednjoročne razvojne strategije BiH 2004.-2007. - čiji monitoring oficijelno završava 31. decembra i aktivnostima koje se odnose na pripremu novih razvojnih dokumenta, kao i ulozi međunarodne zajednice u pružanju podrške tokom procesa pripreme tih dokumenata.

Kako je istakla Vuković kad je riječ o razvojnim strategijama iz prethodnog perioda 60 posto njih je realizovano, jedan dio je u fazi relizacije, a samo sedam posto nije se počelo realizovati. Ona je također istakla da BiH želi da bude uključena u reformske procese, tj. da ima vlast nad tim procesima,ali da također ne želi da razvojne programe vodi bez međunarodne zajednice.