Nijaz Nevaljalović
0

Razvojna banka FBiH ipak daje kredit "Pretisu"

FENA
Vlada FBiH je u ponedjeljak, nakon nekih nedoumica, ipak ostala pri ranijoj odluci na osnovu koje će Razvojna banka FBiH dati "Pretisu" kredit od 4,5 miliona KM, izjavio je danas Feni predsjednik Sindikata "Pretisa" Nijaz Nevaljalović.

"Odobrena su nam sredstva i čekamo svaki čas da legnu na naš račun. Dobili smo garancije od ministara Heće i Bevande, i kada se to desi radnici će se vratiti na posao", rekao je Nevaljalović.

Od predviđena 4,5 miliona KM kredita "Pretisu", 1,5 milion KM planiran je za plaće, jedan milion KM za garancije koje dospijevaju, a 2,5 miliona KM za obrtna sredstva.

"Zaostale plaće radnicima, tačnije po 12 plaća, bit će isplaćene od kreditnih sredstava, dok ćemo naredne plaće realizirati našim radom", kazao je Nevaljalović.

Vlada FBiH jučer je bila promijenila prvobitnu odluku o uvjetima davanja kredita iz Razvojne banke FBiH firmi "Pretis" i odlučila da ne daje nikave garancije za taj kredit s obzirom na to da je "Pretis" 51 posto u državnom vlasništvu, ali je nešto kasnije ostala pri ranijoj odluci.