Privreda RS
0

'Razmotriti rizike koji proizilaze iz globalne krize'

FENA
Predstavnica Misije za razvoj privatnog sektora Svjetske banke Irina Astrakhan istakla je danas tokom ragovora s predstavnicima Ministarstva privrede, energetike i razvoja RS-a da je potrebno da se razmotre rizici koji proizilaze iz sadašnje globalne finansijske krize i predviđanja smanjenja raspoloživosti kredita, posebno za mala i srednja preduzeća, kao i pogoršanje stanja na izvoznim tržištima.

„Situacija na globalnom nivou uslovljena globalnom krizom mijenja se vrlo brzo i smatramo da će realizacija dvije - tri komponente projekta koje su najvažnije, omogućiti znatno brže djelovanje i bolje efekte“, istakla je Astrakhan.

Govoreći o problemima s kojima se susreću preduzeća u RS-u, predstavnici Ministarstva privrede, energetike i razvoja su istakli da su se već neka od preduzeća susrela s otkazivanjem ugovora, ali i da su neka dobila nove poslove. Najveći problemi s kojima se susreću privrednici su: problem osiguranja garancija, nedostatak obrtnih sredstava, smanjenje rokova plaćanja dobavljačima, vizni režim i slično.

„Rješenje za dio problema mogao bi da bude kroz stvaranja garantnog fonda, kroz analizu tržišta, podršku uvođenju inovativnih djelatnosti i novih proizvoda, što bi moglo da se realizuje uz podršku Svjetske banke i u sadjejstvu s Investiciono-razvojnom bankom“, rekao je pomoćnik ministra Đuro Grbić.

Astrakhan je naglasila da bi realizacija projekta mogla da bude kroz više komponetni ovog projekta i one bi mogle da uključuju i garantne fondove, kreditnu liniju, mikrokreditna sredstva, ali da će to zavisiti od postignutog dogovora između Uprave Svjetske banke i predstavnika vlada RS-a, FBiH i Vijeća ministara, saopćeno je iz Ministarstva privrede, energetike i razvoja RS-a.