Od sutra na snazi
0

Razmjena podataka između UIOBiH i Uprave carina Srbije

FENA
Uprava za indirektno oporezivanje BiH
Uprava za indirektno oporezivanje BiH
Protokol o razmjeni podataka između Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Uprave carina Republike Srbije stupa na snagu 27. februara.

Protokol potpisan 13. februara odnosi se na razmjenu seta podataka iz tranzitnih, izvoznih deklaracija i podataka o praznim kamionima.

Cilj tog protokola je bolja kontrola i sprječavanje bilo kakvih malverzacija u vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH i Republike Srbije.

"Tačkom 3. protokola Uprave carina Srbije i Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koji se primjenjuje od 27. februara, definirano je uspostavljanje elektronske razmjene podataka koja počinje 27. februara u pilot fazi", naglasila je pomoćnica direktora Sektora za informacione tehnologije UIOBiH Svjetlana Perković.

Nakon pilot faze, kako je dodala, prelazi se na elektronsku razmjenu podataka ovih dviju administracija na svim zajedničkim graničnim prijelazima što će ubrzati međugranični promet robe te povećati efikasnost rada obje administracije.

Nakon uspostavljanja kompletne elektronske razmjene s Upravom carina Srbije, UIO će takvu razmjenu ostvariti i s ostalim zemljama u regiji, istakla je Perković.

Značajnu pomoć jednoj i drugoj administraciji pružio je projekt EU-SEMS u koordiniranju i implementaciji novog načina elektronske razmjene podataka između dvije države.

Realizaciju projekta u Upravi za indirektno oporezivanje uradio je Sektor za informacione tehnologije koji je pripremio sve neophodne informacije u formatima definiranim u Protokolu, i koji je odgovoran za napredak projekta, saopćeno je iz UIOBiH.