biznis
0

Razgovori čelnika Federalne vlade sa misijom MMF-a

FENA
U okviru redovnih godišnjih konsultacija u BiH, danas je Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju je predvodio Dimitri Demekas, razgovarala sa premijerom Federacije BiH Nedžadom Brankovićem, zamjenicima premijera Gavrilom Grahovcem i Vjekoslavom Bevandom i savjetnikom premijera za saradnju sa međunarodnim finansijskim institucijama Šefikom Hafizović.

Kako je saopćeno iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH, pažnja u razgovorima je koncentrirana na planiranje budžetske potrošnje za slijedeću godinu, kao i druga pitanja fiskalne politike od kojih, u najvećoj mjeri, ovisi ukupna javna potrošnja u FBiH.

Pri tome se Demekas posebno zanimao za Vladin projekt "Jedan zakon-jedan fond" sa stanovišta funkcioniranja i upravljanja Fondom, iz kojeg bi se finansirale potrebe boračke populacije.

Od pitanja iz okvira poreske reforme razgovarano je o rješenjima predloženim u Nacrtu zakona o porezu na dobit, s posebnim osvrtom na izuzeća od obaveze plaćanja ovog poreza.

  • Vlada Federacije je odlučna da djeluje kao vlada promjena i stoga opredjeljenje da se pokrene investicijski ciklus koji bi bio poticajan i za razvoj domaće industrije, rekao je premijer Branković, obrazlažući namjeru Vlade da, sukladno zaključcima Parlamenta FBiH, prihodima dobijenim od privatizacije, najvećim dijelom, finansira izgradnju bazne, odnosno cestovne infrastrukture.

Razmjenu mišljenja, kao i sugestije Misije MMF-a o ovim pitanjima federalni premijer je ocijenio dobrodošlim jer, sa stanovišta iskustva koje ova institucija ima iz drugih zemalja, predstavljaju put ka boljim prijedlozima, što je i krajnji cilj Vlade Federacije BiH.