biznis
0

Raste broj nezaposlenih u Srebrenici

FENA
U toku prošle godine u Biro za zapošljavanje Srebrenica prijavile su se 402 nezaposlene osobe te je sada na evidenciji njih 1.802. Od tog broja 1.585 osoba aktivno traže posao i vode se kao privremeno nezaposlene osobe.

Prema evidenciji Biroa, najviše je nekvalifikovanih radnika - 755, od kojih je 340 žena. Sa srednjom stručnom spremom prijavljeno je 285, dok su na evidenciji i 24 fakultetski obrazovane osobe.

Osim ovih pokazatelja, na Biro za zapošljavanje prijavilo se i 217 nezaposlenih radnika radi ostvarivanja drugih prava.

  • I pored preduzimanja mjera na zaustavljanju broja nezaposlenih, taj broj se uvećava te smo tokom prošle godine imali prijavljene 402 osobe. Naši podaci govore da je sada stopa nezaposlenosti dostigla nivo od 44,80 odsto, kaže Veljko Petrović, organizator poslova Biroa za zapošljavanje Srebrenica.

On je istakao da je tokom prošle godine na području općine Srebrenica zaposleno 146 radnika, od kojih 136 na neodređeno, a deset na određeno radno vrijeme. Istovremeno posao je dobilo i sedam pripravnika. Biro iz Srebrenice posredovao je u zapošljavanju 12 radnika u Srbiji i Crnoj Gori.

  • Uz veliki priliv nezaposlenih na Biro, prošla godina je bila karakteristična i po broju osoba koje su ostvarile pravo na novčanu naknadu po osnovu prestanka potrebe za njihovim angažovanjem u pojedinim preduzećima, dodao je Petrović.