biznis
0

Rast zaliha "topi" cijene nafte na berzama

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Nafta je u srijedu pojeftinila na dva najvažnija globalna tržišta, prateći isti trend sa berzi akcija i reagirajući na očekivani rast zaliha te sirovine u Sjedinjenim Državama.

Američka "laka" nafta za majske isporuke pojeftinila je na berzi u New Yorku za 1,08 dolara, na 52,90 dolara za barel, nakon što je u utorak, u zaključnoj trgovini, bila najskuplja za protekla skoro četiri mjeseca, prenosi agencija Reuters.

Na najvećem evropskom energetskom tržištu u Londonu berel nafte je u srijedu na ranoj trgovini kotirao 52,47 dolara, ili 1,04 dolara manje nego prethodnog dana.

Nafta je od decembra poskupjela oko 20 dolara po barelu, ali daljnji osjetniji skok cijene te sirovine nije realan, jer je globalna tražnja ograničena, u uvjetima sve žešće svjetske ekonomske krize.

Eksperti procjenjuju, osim toga, da su se zalihe sirove nafte u SAD-u tokom minule sedmice uvećale za 1,4 miliona barela, što bi također trebalo da ograniči daljnji rast cijena.

Victor Shumf, energetski analitičar kompanije Purvin & Gertz iz Singapura, ocjenjuje da će očekivani skok zaliha nafte u SAD-u, koje su uvjerljivo najveći svjetski potrošač tog energenta, direktno potaknuti pad cijena.

Kotacije nafte su naglo uvećane tokom minule i na samom početku ove sedmice uslijed brzog skoka cijena akcija, kao i iskazanoga optimizma berzanskih mešetara oko realizacije plana američke vlade za oporavak domaćih banaka i cijeloga finansijskog sistema.

Pad cijena nafte u srijedu dijelom je posljedica i oporavka, doduše skromnoga, dolara prema euru i britanskoj funti, jer se po pravilu naftne kotacije kreću suprotnom putanjom od smjera kretanja kursa američke valute.

Stručnjak švicarske kompanije Petromatrix Oliver Jacob upozorava, osim toga, na odluku Kine da uveća maloprodajne cijene tečnog goriva, što može sniziti tražnju nafte u zemlji koja zauzima drugo mjesto u svijetu, iza SAD-a, prema ostvarenoj potrošnji "tečnog zlata".

Kina dnevno troši oko sedam i po do osam miliona barela nafte, dok SAD istovremeno utroši, tokom perioda od 24 sata, trostruko veću količinu tog energenta.

Clarence Chu, energetski stručnjak iz Singapura, predviđa da će nafta uskoro na svjetskim berzama vrijediti opet ispod 50 dolara za barel i da je osjetniji oporavak cijena na tome sektoru moguć tek u drugoj polovini ove godine, pod uvjetom da se tada stanje u svjetskoj privredi znatno poboljša u odnosu na sadašnje.

Ruski vicepremjer Aleksej Kudrin u utorak je također upozorio da bi najnovije poskupljenje nafte moglo biti "privremeno" jer, kako je objasnio, ne postoje "suštinski poticaji" za daljnji rast naftnih kotacija.