2008. godina
0

Rast ukupne aktive banaka u centralnoj i istočnoj Evropi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bankarski sektor centralne i istočne Evrope (CIE) u 2008. godini ostvario je umjereniji rast zbog uticaja globalne ekonomske krize na učesnike sektora, u obliku povećanih kreditnih stopa neotplate kredita i pomanjkanja likvidnosti, navedeno je u posljednjem izdanju godišnjeg Izvještaja o bankarskom sektoru CIE, koji su pripremili analitičari Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB) i Raiffeisen Centrobank AG (RCB).

Izvještaj o bankarskom sektoru CIE daje dubinsku analizu 15 značajnih bankarskih tržišta regije te profile vodećih bankarskih grupacija, saopćeno je iz Raiffesien bank BiH.

Radi boljeg poređenja, među zemljama koje pokriva, izvještaj pokriva i podregione CIE, odnosno centralne Evrope (CE), jugoistočne Evrope (JIE), te Zajednice nezavisnih država (ZND).

U 2008. godini bankarska aktiva u CIE uknjižila je godišnji rast od blizu 25 posto, izraženo u eurima, u poređenju sa 31 posto, koliko je ovaj sektor ostvario u 2007. godini.

Krajem 2008. godine, ukupna aktiva banaka iznosila je 1,772 milijarde eura, što je povećanje od 353 milijarde eura, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, odnosno 25 posto.

Na regionalnoj osnovi, krajem 2008. godine, ukupna aktiva banaka u ZND-u iznosila je 163 milijarde eura ili 25 posto te je nadmašila aktivu u državama CE.

Međutim, pod utjecajem globalne ekonomske i finansijske krize moglo bi doći do znatno jačeg smanjenja bankarske aktive izražene u eurima u zemljama ZND-a u poređenju sa zemljama CE.

Općenito, bankarski sektor u CIE mogao bi doživjeti izrazit pad aktive banaka u 2009. godini, s obzirom na to da se dinamika rasta počela znatno usporavati već u posljednjem kvartalu 2008. godine.

U 2008. godini, nivo finansijskog posredovanja u zemljama CE iznosio je u prosjeku 100 posto, u poređenju sa 80 posto u zemljama JIE te 70 posto u državama ZND-a.

Radi poređenja, u prošloj godini prosjek finansijskog posredovanja u eurozoni iznosio je iznad 260 posto, a Slovenija i dalje ima najveći nivo finansijskog posredovanja među državama CIE, dok se nivo finansijskog posredovanja u brojnim državama JIE, uključujući Bugarsku, Hrvatsku i Srbiju, smanjio u 2008. godini.

U 2008. godini nije zabilježena promjena na rang-listi vodećih pet međunarodnih banaka CIE prema nivou konsolidovane aktive s krajem godine.

Ipak, zahvaljujući udjelu od 4,7 posto u ukupnoj aktivi na bankarskom tržištu, Raiffeisen International učvrstio je svoju poziciju na drugom mjestu, ispred Erste grupacije, čiji je udio bio 4,4 posto u 2008. godini.

Obje ove austrijske banke smanjile su zaostajanje za italijanskom UniCredit, čiji je tržišni udio pao na šest posto, sa 6,4 posto koliko je iznosio u 2007. godini.