biznis
0

Rast cijena nafte i pad dionica na Wall Streetu

FENA
Zbog snažnog rasta cijene nafte i pada indeksa na Wall Streeta, na azijskim su berzama, četvrti dan zaredom, cijene dionica oslabile.

Nemiri u Libiji i drugim zemljama sjeverne Afrike i Bliskog istoka potaknuli su rast cijene nafte na tržištu u Londonu na 113 dolara po barelu, najviši nivo od septembra 2008. godine.

Na berzi u New Yorku jučer je u jednom trenutku cijena "crnog zlata" dosegnula 100 dolara, a jutros se naftom trguje po otprilike 99,40 dolara, prenose agencije.

Strahovanja da će visoke cijene energenata nagristi zarade kompanija već danima ruše cijene dionica. Povlačeći se iz rizičnijih ulaganja, ulagači traže utočište u sigurnijima, kao što su plemeniti metali. Cijena zlata kreće se oko 1.412 dolara po unci, nedaleko rekordne nivoe od 1.430 dolara, dosegnute u decembru prošle godine.

Na azijskim tržištima pod pritiskom su se našli avioprijevoznici. Air China, najveća aviokompanija na svijetu po tržišnoj vrijednosti, oslabila je 2,3 posto, dok je australski Qantas na berzi u Sydneyju potonuo 3,3 posto. Singapore Airlines je skliznuo 0,7 posto.

Pala su i izdanja japanskih izvoznika. Sony je tako pao 1,5, Canon 1, a automobilski divovi Toyota i Mazda 1,7, odnosno 1,4 posto.