biznis
0

Rast cijena nafte četvrti dan zaredom

FENA
Cijene nafte na londonskom tržištu u utorak su porasle četvrti dan zaredom, dosegnuvši 104 dolara, jer ulagači očekuju da bi čelnik američke centralne banke (Fed) u podnošenju izvještaja Kongresu mogao signalizirati nove mjere za podupiranje rasta američkog gospodarstva.

Barel nafte na londonskom tržištu poskupio je tako za daljnja 63 centa, na 104 dolara. Cijena mu se sada približila najvišoj razini od druge polovine maja.

Cijena sirove nafte na američkom tržištu porasla je za 11 centi, na 88,54 dolara. Na jučerašnjem zatvaranju bila je na dnevnom dobitku od 1,33 dolara, prenose agencije.

U fokusu tržišta je govor čelnika Feda Bena Bernankea koji bi Kongresu danas trebao podnijeti polugodišnje izvješće o monetarnoj politici. Ulagače posebno zanima hoće li biti naznaka novih monetarnih poticaja radi podupiranja gospodarskog rasta.

Centralne banke u Kini i Evropi već su ublažile monetarne politike kako bi poduprle rast gospodarskih aktivnosti, a većina tržišnih sudionika očekuje da će Fed u nekom trenutku u preostalom dijelu godine pokrenuti novi krug kupovina državnih obveznica, odnosno kvantitativnog popuštanja monetarne politike.

"Naftno tržište očigledno traži razloge za daljnji uzlet cijena. Ako Bernanke ukaže na nužnost novih monetarnih poticaja, to će biti katalizator za rast cijena", kazao je Eugen Weinberg, čelnik odjela za analizu globalnog tržišta roba u banci Commerzbank u Frankfurtu.

Ulagače i političare brine da bi globalno gospodarstvo moglo zadesiti novo oštro usporavanje aktivnosti.

Većina Evrope već je u recesiji a rast oštro usporava u SAD-u, Kini i mnogim drugim velikim tržištima u nastajanju.

Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je u ponedjeljak svoje prognoze rasta za globalno gospodarstvo, upozorivši da bi se izgledi mogli pogoršati ako eurozona ne riješi problem dužničke krize.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 99,93 dolara, što znači da je za 83 centa viša u odnosu na petak.