SAD
0

Rast akcija prati rast nezaposlenosti

FENA
Podaci o rastu broja nezaposlenih u SAD-u u decembru su u petak doveli do rasta akcija i pada vrijednosti dolara, kao i pojeftinjenja nafte, budući da je brojka manja od očekivane.

Trgovci na berzama su osjetili olakšanje što gubitak radnih mesta u decembru nije bio veći, tako da su akcije na Wall Streetu na početku današnjeg poslovanja ukazivale na dobar početak trgovanja.

Index Standard i Purs (S & P) 500 je na berzi u New Yorku porastao za 0,3 posto na 909,2 poena, nakon pada prethodnog dana od 0,7 posto, dok je indeks "Dow Jones Industrial Average" porastao za 18 poena ili 0,2 posto na 8.714 poena, nakon jučerašnjeg pada od 0,6 posto.

Evropske akcije su na povoljan izvještaj o broju otkaza u SAD-u tokom decembra također reagirale rastom. Indeks FTSEurofirst 300 je porastao za 0,6 posto na 876,41 poen.

Sirova nafta je prvo pala jedan dolar kao reakcija na rast broja nezaposlenih u američkoj privredi, zato što je taj podatak ukazivao na daljnji pad tražnje najvažnije energetske sirovine u SAD-u. Međutim, nafta se poslije nešto oporavila na 41,25 dolara za barel.

Na tržištu stranih valuta je dolar prvo izgubio na vrijednosti oko jedne trećine centa u odnosu na euro, ali se nešto kasnije oporavio na 1,3620 dolara za euro, što predstavlja rast od 0,7 posto u odnosu na prethodni dan. Američka valuta je porasla i u odnosu na japanski jen, i to za 0,3 posto na 91,33 jena.

Berze su reagirale na izvještaj američkog ministarstva rada, koje je danas objavilo kako je tokom prošlog mjeseca u SAD-u bez posla ostalo 524.000 ljudi, čime je stopa nezaposlenosti porasla na najviši nivo u gotovo 16 godina od 7,2 posto, prenio je Reuters.

Broj Amerikanaca koji su prošlog mjeseca dobili otkaze je ipak manji u odnosu na očekivanja analitičara od 550.000 i predstavlja utjehu investitorima koji su očekivali gore podatke.

"Brojka, iako je velika, bolja je nego što su mnogi očekivali", izjavio je berzanski trgovac njujorške firme BNY ConvergeEx Anthony Conroy.