Beograd
0

Ramljak s ministrima Vlade Srbije o Agrokoru iza zatvorenih vrata

FENA
Ante Ramljak
Ante Ramljak
Vanredni povjerenik hrvatske vlade za Agrokor Ante Ramljak boravi u srijedu u Beogradu, a tema razgovora s visokim dužnosnicima srbijanske vlade, Privredne komore (PKS) i vodstvom Agrokorovih preduzeća u Srbiji bit će planovi za stabiliziranje poslovanja tog koncerna u regiji.

Sastanak u vladi Srbije počeo je oko 15 sati iza zatvorenih vrata, potvrđeno je Hini u uredu ministra trgovine i turizma Rasima Ljajića, neizvjesno je koliko dugo bi mogao potrajati, ali je potvrđeno da se niko od sudionika današnjeg razgovora neće obraćati javnosti.

Kasnije se očekuje saopćenje iz ureda ministra Ljajića, koji je i jedan od potpredsjednika vlade Srbije.

Prema ranijim informacijama iz tima Ante Ramljaka koje su prenijeli mediji u Srbiji i Hrvatskoj, u Beogradu su planiran i sastanci s upravama firmi Merkator S, Dijamant, Mg Mivela i Frikom, koje su najznačajnije u poslovnom sistemu Agrokora u Srbiji.

Sastanku u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, osim resornog ministra Ljajića, prisustvuju i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, te predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, a tema sastanka će biti stabilizacija poslovanja Agrokora u Hrvatskoj, Srbiji i drugim zemljama regije.

Ljajić je ranije novinarima rekao da je Ramljak o istoj temi već razgovarao s predstavnicima Agrokorovih preduzeća u BiH i Sloveniji.

Na pitanje je li neka od Agrokorovih kompanija u Srbiji zatražila pomoć od vlade Srbije, on je rekao da su intervenirali za Mlekoprodukt (Zrenjanin) i da im je isplaćena jedna rata duga, kao i da im poslije toga nijedna druga firma nije tražila pomoć.

Hrvatski sabor je usvojio zakon, tzv. "lex Agrokor" koji je omogućio vanrednu upravu u Agrokoru, kao i u drugim kompanijama od sistemskog značaja za državu, a koje imaju više od milijarde eura duga i najmanje 5000 zaposlenih radnika. Izvanredna uprava može trajati najviše 15 mjeseci, a ako postupak financijske konsolidacije i restrukturiranja ne uspije, kompanija ide u stečaj.

U sastavu Agrokora posluje više od 60 preduzeća u regiji s oko 60.000 zaposlenika, a Agrokor je u Srbiji vlasnik Merkatora S, te preduzeća Dijamant, Frikom, MG Mivela, Kikindski mlin i Nova sloga s ukupno oko 11.000 radnika.

Početkom aprila srbijanski premijer Aleksandar Vučić najavio je da će vlada Srbije i Narodna banka Srbije (NBS) pripremiti plan kako bi se osiguralo da se novac iz preduzeća koja su povezana u sistem Agrokora ne odljeva iz Srbije.