Nagrade uspješnim
0

Raiffeisen banci opet tri "Zlatna BAM-a"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U organizaciji finansijsko-poslovnog magazina "Banke u BiH", čiji je izdavač "Poslovni glasnik" d.o.o. Sarajevo, najuspješnijim bankama u Bosni i Hercegovini danas su dodijeljene nagrade "Zlatni BAM“.

Ova priznanja, koja se već sedmi put dodjeljuju najuspješnijim bankama u BiH, rangirana su na osnovu objavljenih skraćenih revizorskih izvještaja o poslovanju u 2008. godini.

Raiffeisen banci d.d. BiH, kao i prošle godine, dodijeljena su tri Zlatna BAM-a: za najveću aktivu u 2008. u iznosu od 4,29 milijardi KM, što je povećanje u odnosu na prethodnu godinu za 12,61 posto, za najveći ukupni kapital, u iznosu 357,6 miliona KM, što je za 27,97 posto više u odnosu na 2007. i za najveći dionički kapital u 2008. u iznosu od 237,38 miliona KM.

FIMA banka d.d. Sarajevo, kao i lani, dobitnik je Zlatnog BAM-a za najveću stopu rasta depozita u 2008. godini. Naime, ova banka je uspjela povećati depozit u odnosu na prethodnu godinu za nevjerojatnih 153,13 posto.

Bobar banka a.d. Bijeljina dobila je Zlatni BAM za najveću aktivu među bankama u BiH s pretežno domaćim kapitalom u 2008. godini, u iznosu 187,1 milion KM. U odnosu na prethodnu godinu to je povećanje od 26,99 posto.

Privredna banka Sarajevo d.d. dobitnik je Zlatnog BAM-a za najveću stopu prinosa na aktivu (ROA) u prošloj godini, u iznosu 4,81 posto.

NLB Razvojna banka a.d. Banja Luka je dobitnik nagrade Zlatni BAM za najveću stopu prinosa na dionički kapital (ROE) u BiH u 2008. u iznosu 27,08 posto.

Magazin "Banke u BiH“ dodijelilo je guverneru Centralne banke BiH Kemalu Kozariću specijalno priznanje - Zlatni BAM za doprinos očuvanju stabilnosti bankarskog sektora u 2008./2009. godini.

Dodatnim mjerama, kako je rečeno, CBBiH je od početka ekonomske krize, oslobodila bankarskom sektoru ukupno više od milijardu KM s ciljem dalje kreditne podrške razvoju privrede, očuvanja radnih mjesta te potpore građanima da što lakše prebrode posljedice recesije.

Podršku manifestaciji Zlatni BAM dao je i Marco Mantovanelli, šef Ureda Svjetske banke u Bosni i Hercegovini, uputivši pismo u kojem, uz zahvalnost na pozivu, ističe da zbog ranijie preuzetih obaveza, nažalost, nije u prilici prisustvovati manifestaciji.