biznis
0

Raiffeisen banci dodijeljena tri zlatna BAM-a

NINA
Raiffeisen banci BiH, UPI, Komercijalno-investicijskoj, Bosna Bank International i Hipo Alpe-Adria-banci danas je uručeno priznanje Zlatni BAM 2003., što im je dodijelio najstariji finansijski magazin u BiH ''Banke u BiH''.

Zlatni BAM je dodijeljen najuspješnijim bankama u BiH prema rang listama koje su objavljene u časopisu ''Banke u BiH''.

Raiffeisen banci su dodijeljena tri zlatna BAM-a, i to zato što je postigla najveću bankarsku aktivu u iznosu preko milijardu KM, zatim zbog ukupnog kapitala koji iznosi 91.656 miliona KM te zbog najvećeg prinosa na dioničkom kapitalu od 45,21 posto. Nagradu je primio direktor te banke Edin Muftić.

UPI banka je dobila Zlatni BAM zbog toga što je isključivo prema domaćem vlasništvu najveća po aktivi. U protekloj godini imala je najveću aktivu od 262.169 miliona KM.

Komercijalno-investicijska banka Velika Kladuša u protekloj je godini imala najveću stopu prinosa na aktivu od 5,76 posto, i zbog toga je dobila Zlatni BAM.

Bosna Bank International 2003. je imala najbrži rast depozita u iznosu od 20.315 miliona KM, a koji je veći za 310,65 posto od 2002. Hipo Alpe-Adria-bank Mostar povećala je u prošloj godini dionički kapital u bankama u BiH, koji je investiran iz inostranstva.

Redakcija najstarijeg financijskog časopisa u BiH dodijelila je još dva BAM-a. Jedan Novoj banci Bijeljina, zbog toga što je prva izvezla bankarsko znanje i tehnologiju, a drugi Agenciji za osiguranje depozita BiH, zato što je ostvarila izniman doprinos u konsolidaciji i vraćanju povjerenja u bankarski sektor.

Mjesečnik ''Banke u BiH'' postoji od 1995., i distribuira se 70 posto po FBiH i 30 posto po RS-u, a prati bankarstvo, fiskalnu politiku, osiguranje, burzu novca i vrijednosnih papira, kao i ukupnu monetarnu politiku.